De kracht van de aanraking…

REGIO - In ons mooie vak is het aanraken van de families die we begeleiden iets heel natuurlijks. Het gebeurt zonder dat je er erg in hebt, het is een automatisme. Bij het eerste contact geef je iedereen die betrokken is een hand, zoals je dat gewend bent. Gaandeweg de afscheidsweek groei je naar elkaar toe en heb je mooie gesprekken over het leven en over de dood. En menigmaal gebeurt het dat je dan een arm over iemands schouder legt of iemands hand pakt, als gebaar van troost.

Iemand troosten zit hem vaak in die kleine gebaren, die subtiele aanrakingen of die attente handelingen, die anders zo vanzelfsprekend zijn. Een oudere persoon helpen met in- of uit de auto stappen, iemand helpen de jas aan- of uit te trekken, iemand aan de arm meenemen, de aula in of uit. Het maakt dat men zich gezien voelt en het biedt troost. Dat is de kracht van de aanraking!

Vorige week assisteerde ik mijn collega Audrey bij een uitvaart en toen één van de kleindochters van de overledene het woord had en deze door emoties werd overmand, zag ik Audrey instinctief op de kleindochter afstappen en haar hand op de rug van de kleindochter leggen, waardoor deze zich kon herpakken en haar verhaal kon afmaken zoals ze dat zo graag wilde doen voor haar Oma. Dat is namelijk wat wij doen…er letterlijk zijn op de momenten die er toe doen. Een mooi moment, voor ons zo normaal. En tegelijkertijd beseften we beiden dat dit tegen de regels en dus onverstandig was.

Toen we het er later die dag samen over hadden, kregen we beiden het inzicht dat juist die gebaren, die kleine aanrakingen, nu precies hetgeen zijn dat we nu zo vreselijk missen. Iemand heeft het ooit eens omschreven als ‘huidhonger’; het gebrek aan het aanraken van iemand, met name iemand die dit zo nodig heeft. Het ziet ernaar uit dat we onze huidhonger voorlopig nog niet kunnen stillen. Terwijl we juist nu, in deze onzekere en moeilijke tijd, onze families willen omarmen en voor verbinding willen zorgen.


Wees voorzichtig, heb het goed…


Audrey Peper en John Bres
Monuta Uitvaartzorg voor Haarlem, Heemstede en Zandvoort.