Het stadhuis in Haarlem zal op 25 november oranje gekleurd zijn.
Het stadhuis in Haarlem zal op 25 november oranje gekleurd zijn. (Foto: Sylvia Kieft)

Orange the World tegen geweld tegen vrouwen

REGIO - ‘Blijf zoveel mogelijk thuis, zo blijf je veilig.' Dat is wat mensen over de hele wereld al maanden te horen krijgen in de strijd tegen het coronavirus. Maar dat thuisblijven zorgt soms juist voor een onveilige situatie.

De afgelopen maanden is er wereldwijd een grote toename van huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen te zien. Hoewel er nog geen duidelijk beeld is van de situatie in Nederland, maken vrouwenorganisatie UN Women Nederland, samen met Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao zich grote zorgen over de toename van geweld, ook in Nederland.

Zij startten een petitie om het kabinet op te roepen laagdrempeliger melden mogelijk te maken, voor iedere vrouw en voor ieder soort geweld.

Bijna de helft van van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld, maar naar schatting meldt slechts 40 procent dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie, en maar 10 procent gaat naar de politie. De overgrote meerderheid blijft dus onder de radar, en krijgt nooit hulp. Nu vanwege de corona-crisis berichten over een toename van geweld vanuit de hele wereld binnenstromen, is melden belangrijker dan ooit. Maar dat blijkt in de praktijk nog knap lastig.

Dat moet veranderen, vinden de Haarlemse vrouwenorganisaties Zonta Kennemerland Zuid en Soroptimist club Haarlem-Kennemerland. Zij sluiten zich daarom aan bij de petitie – die op hun intitiatief is gestart en inmiddels landelijk is uitgerold – om de regering oproepen om met een integraal verbeterplan te komen, om deze gaten te dichten en te zorgen dat iedere vrouw iedere vorm van geweld kan melden, en dan passende hulp kan krijgen.

Orange the World

25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Voor het vijfde jaar op rij start op die dag ook in Nederland de Orange the World campagne en worden gebouwen 16 dagen lang in het oranje licht gezet. In Nederland hebben meer dan 125 gemeenten en vijf provincies inmiddels hun steun toegezegd. Daarmee krijgt Nederland naar verwachting de meeste oranje objecten ter wereld.

Haarlem, Heemstede en Bloemendaal doen ook mee. De toren van de Grote of Sint Bavo, Molen de Adriaan, het Provinciehuis in Haarlem, het Raadhuis in Heemstede en het stadhuis in Bloemendaal en nog zo'n 15 andere markante gebouwen zullen oranje verlicht zijn.

Het Raadhuis in Haarlem met een mooie oranje gloed.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding