Aquarel van de blauwe tram.
Aquarel van de blauwe tram. (Foto: Erhan Orhan)

Aquarel van blauwe tram

HAARLEM - 'Knap gemaakt', 'sprakeloos' en 'wat een talent!'. Het zijn slechts drie van de vele overweldigende reacties die Erhan Orhan al ontving op zijn aquarel van de Haarlemse blauwe tram.

Op Facebook deelde de kunstenaar onlangs het aquarel van stadslijn 1. Orhan maakte het aquarel op basis van een foto van Marcel Niemand. "Ik vind het fascinerend hoe hij zwart-wit foto’s kan kleuren. Deze aquarel heb ik gemaakt naar een van zijn foto’s", zo schrijft Orhan op het sociale medium.

Fulltime hobby

"Ik begon in 1981 met schilderen. maar pas in 2016 werd het zo goed als een fulltime hobby", legt Orhan verder uit. Om ze zo realistisch mogelijk te maken, doet hij zo'n zes tot tien uur over één aquarel. "Afhankelijk van het papier dat ik gebruik, en ik las pauzes in en schilder vaak meerdere lagen over elkaar. Die moeten tussendoor natuurlijk drogen."

Haarlemse aquarellen

De blauwe tram, waar hij zo'n acht uur aan werkte, is overigens niet het enige Haarlemse onderwerp waar Orhan graag zijn creativiteit op loslaat. Zo maakte hij ook al aquarellen van de Vijfhoek en de Adriaan. Tegenover het Haarlems Nieuwsblad laat hij weten regelmatig met een goede vriend door de provinciehoofdstad te wandelen, waar hij allerlei ideeën opdoet voor nieuw werk. "Haarlem is een prachtige stad, vol met inspiratie voor kunstenaars."