Geen siervuurwerk dit jaar.
Geen siervuurwerk dit jaar. (Foto: Pixabay)

Vuurwerkverbod: dit vindt Haarlem ervan

HAARLEM - Het is definitief: er mag geen vuurwerk worden afgestoken tijdens de jaarwisseling van 2020-2021. Maar wat vindt Haarlem daar eigenlijk van?

Staatssecretaris Van Veldhoven kondigde vrijdag 13 november officieel aan dat de verkoop van bijna al het vuurwerk met oud en nieuw in de ban gaat. Ook afsteken wordt deze jaarwisseling verboden (met uitzondering van kindervuurwerk).

Vuurwerkverbod: dit vindt Haarlem

De meeste Haarlemmers lijken blij met het verbod. Uit een online peiling van het Haarlems Nieuwsblad blijkt dat de meerderheid van de stemmers (58%) vóór een algemeen vuurwerkverbod is. Zo’n 35% had liever wel vuurwerk afgestoken tijdens de jaarwisseling. In een reactie op de peiling stelt Chris dat een verbod alleen zin heeft als er serieus op gehandhaafd wordt. Brechje vindt het jammer, maar wel ‘beter zo’. En Monique is vooral blij dat haar hond het vuurwerk nu bespaard blijft.

Handelaren vrezen ‘levensgevaarlijke situaties’

Overigens wordt vuurwerk dat handelaren al in huis hadden opgeslagen voor verkoop volgend jaar. De handelaren vrezen nu dat veel mensen illegaal vuurwerk gaan kopen, wat levensgevaarlijke situaties kan opleveren. Zij krijgen een vergoeding. In totaal gaat het om 40 miljoen euro.


Toch vuurwerk afsteken? Dan riskeer je een boete van 100 euro. Ook kun je er een aantekening voor krijgen op je strafblad.

Praat online mee!

Praat mee over het vuurwerkverbod via Facebook of Instagram (@RodiHaarlem).

Afbeelding