Boerderij Noord Akendam vroeger. Wat brengt de toekomst?
Boerderij Noord Akendam vroeger. Wat brengt de toekomst? (Foto: Stichting Historisch Schoten)

Toekomst monumentaal Noord Akendam onzeker

HAARLEM - Wat biedt de toekomst voor boerderij Noord Akendam, gelegen aan de Vergierdeweg in Haarlem-Noord? Die vraag houdt onder meer Ton van Beelen van Stichting Historisch Schoten bezig.

Het toekomstplan voor de boerderij is afgewezen, maar het ontbreekt de eigenaar, het Recreatieschap Spaarnwoude, aan eigen financiële middelen om het behoud van Noord Akendam te realiseren.

De monumentale boerderij, gebouwd in de zeventiende eeuw, is de laatste van het zogenaamde ‘Schoter-type’, een hofstede met een woning in het voorste gedeelte en daarachter een hoger, stolpvormig achterhuis (het agrarische bedrijfsgedeelte). De stolp stortte in 2012 in.

Stichting Historisch Schoten houdt zich al jaren bezig met het behoud van Noord Akendam. Van Beelen: “In het zonlicht ziet de boerderij er goed uit, maar wie dichterbij komt, ziet dat renovatie hard nodig is. Niet alleen de ingestorte stolp schreeuwt om restauratie, ook zijn sommige muren deels verzakt, zitten de overgebleven muren vol met water en groeit er een boom in het midden van het complex.”

Plan afgewezen

Het plan Noord Akendam nieuw leven in te blazen door er onder meer een restaurant van te maken, is afgewezen door het Haarlemse college van burgemeester en wethouders. De reden? De hoge cultuurhistorische waarden zouden onmogelijk overeind kunnen blijven bij een herontwikkeling van deze grootte, aldus B&W, dat onder meer bang is voor overlast van de horeca.

Dat in het agrarische gebied niet gebouwd mag worden als het om het financieel haalbaar maken van behoud van de boerderij gaat, staat volgens Van Beelen in schril contrast met de plannen voor de realisatie van de Domus Plus en Skaeve Huse op die locatie (zie ook voorpagina van deze krant, red.). “Skaeve Huse zijn er al in Velserbroek,” zo stelt hij, bezorgd over de overlast die de Domus Plus en Skaeve Huse met zich mee kunnen brengen.

Gemiste kans

Maar wat dan nu? "Velen zien het afwijzen van het plan van Nieuw Akendam als een gemiste kans”, aldus Van Beelen. Het verval van de monumentale boerderij gaat hem aan het hart. "Het complex staat al ruim vijftien jaar te verkommeren. Er is nooit enig onderhoud aan gepleegd, ondanks de monumentenstatus. En de boerderij vervalt intussen steeds verder…”


Meepraten? Deel uw visie per e-mail via redactiehln@rodi.nl of Facebook of Instagram (@RodiHaarlem).

De vervallen boerderij nu.