Hein is nog heel vitaal voor zijn leeftijd!
Hein is nog heel vitaal voor zijn leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Hein Terwindt

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van ouderen leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale senioren. Mensen die misschien wel veel thuiszitten, maar de bakens nog immer verzetten. Hoe ze dat doen leest u in de serie ‘Vitaal op hoge leeftijd’.

Hein Terwindt (84) is van het type ‘wat zijn ogen zien kunnen zijn handen maken’. Als jochie van 12 hielp hij op een vrachtschip al bij het lossen en het onderhoud aan schip en motor. Na studies Bouw- en Werktuigbouwkunde kreeg hij ineens de verantwoordelijkheid voor de steenfabriek van zijn vader omdat die het voor gezien hield. Later nam hij een tegelfabriek in Frankrijk over, waar hij 25 jaar woonde en werkte.


Geheugen kwijt

In 1991 kreeg hij er een betonnen balk op zijn hoofd. Gevolg was dat hij zijn geheugen kwijt was. ‘Ik kocht een appartement in Parijs en heb dat in mijn dooie uppie verbouwd. Dat deed mijn zelfvertrouwen, wat ook ingestort was, goed.’ Na een aantal jaren is zijn geheugen weer teruggekomen. Inmiddels zit Hein alweer 20 jaar in de wijkraad. Zijn adagium: ‘Doe geen uitspraak als je ergens geen verstand van hebt.

Daarom dook hij, toen het ging over het plaatsen van vuilcontainers in de stad, in de problematiek van ‘afvalscheiding’. En hij ging naar een avond van Extinction Rebellion in de wetenschap dat de grote gletsjers op Groenland weer aangroeien. ‘Je wordt verketterd als je het niet eens durft te zijn met klimaatcritici.’


Een sterk hart

Wat hem jong houdt is dat hij zich informeert en zich dan lekker kan opwinden. ‘Maar ik heb een sterk hart, dat loopt als een ouderwetse diesel. Verder neem dagelijks mijn vitamine D-pilletje.' Maar de beste vitamine is toch bezig zijn met zijn handen, dingen maken voor de boot of bij zijn dochter bouwen aan een tuinhuisje.


Tekst & foto: Willem Brand