Klein wonen is hip
Klein wonen is hip (Foto: Pexels.com)

Steeds meer mensen kiezen voor klein wonen

Het zijn al lang niet meer alleen studenten die op ‘een paar’ vierkante meter wonen. Steeds meer mensen kiezen vrijwillig en weloverwogen voor klein wonen. Soms ook op een wonderlijke manier of op een bijzondere plek.

In Amerika is het al een grote hype, maar in Nederland begint de belangstelling voor het wonen in een duurzaam, klein huisje eveneens te groeien. De ‘Tiny House Movement’ is voortgekomen uit de wil om onafhankelijk te leven. Mensen bouwen hun huisje zelf en proberen dat zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk te maken. In Amerika worden ‘tiny houses’ voornamelijk op een trailer gebouwd zodat ze als een nomade kunnen leven.

Vernunftig

Kijk voor inspirerende voorbeelden en interessante verhalen eens op www.hetkanwel.net en roomed.nl. Vernuftig ruimtegebruik maakt het mogelijk om alle woonfuncties te verenigen in een klein appartement of studio. Zodat iemand op zelfs minder dan 40 m² kan leven, eten en slapen en ook nog eens gasten ontvangen. De grote uitdaging is om letterlijk alle ruimte zo optimaal mogelijk te benutten.

Geheim wapen

Dat kan door verticaal te werk te gaan, dus ook de hoogte te gebruiken voor een verhoogde slaap- of werkplek. Een ander (geheim) wapen dat men kan inzetten is het gebruik van extra grote kasten.

Inklapbare eettafel

Achter schuif- en klapdeuren zijn stoelen weg te werken en met een inklapbare eettafel is ruimte te creëren. Inklapbare douchecabines zijn dé oplossing voor kleine ruimtes waar eigenlijk geen badkamer past. Na het douchen wordt de complete doucheafscheiding plat tegen de wand gevouwen.