Ilse en Wolter hebben een groot samengesteld gezin met zeven kinderen.
Ilse en Wolter hebben een groot samengesteld gezin met zeven kinderen. (Foto: Jurriaan Hoefsmit)

Week van de Pleegzorg, extra aandacht voor een veilig thuis

HAARLEM - Afgelopen week startte de Week van de Pleegzorg. Tot en met 4 november vraagt Pleegzorg Nederland aandacht voor kinderen die geen stabiele en veilige thuissituatie hebben. Juist in deze tijd is een veilig thuis harder nodig dan ooit.

Haarlem telt rond de 125 pleeggezinnen

Voor een passende plek voor elk kind waar het zo thuis mogelijk kan opgroeien zijn meer mensen nodig. Pleegzorg Nederland doet een dringende oproep aan mensen om vooral nu hun hart en huis open te stellen. Ruud Stevens, woordvoerder pleegzorg van Jeugdzorg Nederland: “We willen allemaal een toekomstperspectief waar we naar kunnen uitkijken. Voor kinderen voor wie een stabiel en veilig thuis niet vanzelfsprekend is, geldt dat des te meer. Vooral nu! Laten we zo’n 2000 kinderen in Noord Holland dat perspectief bieden en ervoor zorgen dat we ze de steun en opvang kunnen bieden die ze nodig hebben.”

Regio Haarlem

Ook in de regio IJmond en Zuid Kennemerland zijn er veel te weinig pleegouders. Met de campagne Openjewereld.nu willen de gemeenten IJmond (Beverwijk, Heemskerk en Velsen) en Zuid Kennmerland (Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Zandvoort) samen met alle pleegzorgaanbieders uit de regio nieuwe pleegouders vinden.

Haarlem telt rond de 125 pleeggezinnen. Al die gezinnen hebben op een moment de keus gemaakt om hun gezin open te stellen voor het kind van een ander. Een kind dat (tijdelijk) niet thuis kan blijven en een veilig nest nodig heeft om op te groeien.

Ilse is pleegmoeder

De Haarlemse Ilse besloot 12 jaar geleden met haar man Wolter dat er liefde was voor nog een kind. Dat werd een pleegkind. Ilse: “Toen ik Wolter leerde kennen had hij al twee kinderen. Samen kregen we nog drie kinderen en na de geboorte van de jongste wist ik dat er ruimte in ons hart was voor nog een kind. We verdiepten ons in pleegzorg.”

Zeven kinderen

Nu 12 jaar later bestaat het gezin uit zeven kinderen, en een kleinkind. “Na de cursus en het goedkeuringstraject kregen we een jongetje van 10 maanden in huis waarvan toen al duidelijk was dat hij niet meer terug zou kunnen naar zijn biologische ouders.” “We hadden in die tijd een klein huis en nog een kind erbij paste niet echt. Sinds we groter wonen staan we op de crisislijst. Kinderen die uit een crisissituatie komen kunnen tijdelijk bij ons worden geplaatst. Je helpt niet alleen het kind maar het hele gezin. Wij bieden de ouders tijd en ruimte om de boel op orde te brengen en zorgen in de tussentijd voor hun rijkdom. Als ze het weer aan kunnen gaat het kind terug.”

Crisissituatie

Er zijn in het gezin van Ilse al verschillende kinderen vanuit een crisissituatie opgevangen. Hun jongste pleegdochter is vanuit die situatie gebleven. Zij kon uiteindelijk niet terug. De keus om het gezin weer open te stellen voor crisisopvang is er één die door het hele gezin wordt gemaakt.

“Ja, ik vind het belangrijk dat het besluit wordt gedragen door het hele gezin. Het is mooi om een kind te kunnen helpen, maar het vraagt wel wat van onze kinderen. Zij moeten de aandacht delen, spullen delen, soms een kamer delen. Ik vind het mooi om te zien hoe flexibel de kinderen zijn. Voor hen is het normaal, maar ik zie hoe bijzonder het is.”

Heb geen angst

Haarlem en de rest van de regio hebben meer pleeggezinnen nodig. “Ik wil niemand overhalen, maar ik zie wel om mij heen dat mensen heel veel beren op de weg zien. Bang zijn dat hun kinderen het niet aan kunnen, of hun huis niet geschikt vinden. Ik zou die angst graag weghalen. Het is een voorrecht om voor het rijkdom van een ander te mogen zorgen. Het heeft ons gezin heel veel gegeven. Zo zijn alle kinderen heel sociaal en kunnen zij zich goed aanpassen. Ze hebben allemaal veel oog voor de kwetsbaren in de maatschappij, ik vind dat heel mooi om te zien" zegt Ilse.

Tradities

"Daarnaast hebben wij als gezin bepaalde tradities ontwikkeld welke ons als gezin nog hechter maakt. Zo gaan we bij elk afscheid van een crisisopvang met het hele gezin uit eten bij het favoriete restaurant van de kinderen, we evalueren elke opvangperiode als gezin en maken voor het kindje dat ons gezin verlaat een t-shirt of rompertje waar we allemaal een kreet opschrijven. Elk kind dat ons gezin verlaat krijgt een fotoboek mee en bij ons in huis staat een fotoboom die volhangt met alle pleegkindjes die we hier in huis hebben mogen verwelkomen."

Natuurlijk is het niet altijd makkelijk, maar het helpen van een kind weegt daar absoluut tegenop.

Wat past bij uw situatie?

Er zijn verschillende soorten pleegzorg en je kunt zelf kiezen welk soort het beste bij jouw situatie past. Dit kan deeltijdzorg zijn, waarbij het kind nog thuis woont maar een aantal dagen ondersteuning krijgt of bijvoorbeeld crisiszorg waarbij voor een korte duur met spoed opvang voor het kind wordt gezocht. "Wij hebben wel eens gehad dat we om 16.00 uur werden geïnformeerd door Jeugdzorg over de plaatsing van een meisje die vervolgens twee uur later bij ons aan tafel zat mee te eten".

Lees verder op pagina 5