De coronatijd is zwaar voor Corry en Frits Falk. “Maar we komen er samen doorheen.”
De coronatijd is zwaar voor Corry en Frits Falk. “Maar we komen er samen doorheen.” (Foto: Fotografie José de Jong)

Mantelzorgers in het zonnetje

HAARLEM - 10 november is de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag zet Zorggroep Reinalda alle mantelzorgers extra in het zonnetje. “Zij zijn enorm belangrijk, we kunnen niet zonder hen”, aldus projectleider Mantelzorgbeleid Janneke Geertman. “Door de corona is het een extra zwaar jaar voor zowel mantelzorgers als bewoners. Helemaal toen het Reinaldahuis in maart dicht moest, net als alle verpleeghuizen in Nederland. We hebben er steeds alles aan gedaan om contact mogelijk te maken, binnen de richtlijnen. Ik ben heel blij dat bezoek in de appartementen van de bewoners nu weer mogelijk het is.”

Dat vindt ook de 81-jarige Corry Falk, die haar man Frits tijdens de lockdown niet kon bezoeken in het Reinaldahuis. “Een vreselijke tijd. Toen ik voor het eerst op bezoek kwam nadat het huis weer open was, zei hij: ‘Wie ben je? Wat kom je doen?’ Door de dementie herkende hij me niet meer. Toen heb ik wel even gehuild.” Gelukkig kan ze nu weer elke middag op bezoek. “We maken er het beste van. We gaan naar het park of we doen een spelletje op zijn kamer. De meiden en jongens van de zorg zijn enorm lief voor me. ‘Pak maar een kopje koffie en een lekker koekje’, zeggen ze dan. En ik kan altijd mijn hart bij ze luchten.”

"We zijn er om de mantelzorgers te ondersteunen”, knikt Janneke Geertman. Heel fijn, vindt mevrouw Falk. "Frits en ik zijn bijna zestig jaar getrouwd. We hebben altijd hard gewerkt en veel leuke dingen gedaan. Nu is het een lastige tijd, maar we komen er samen doorheen.” Met hulp van Zorggroep Reinalda en uiteraard de rest van de familie.