Eem rompertje met kreten bij het afscheid.
Eem rompertje met kreten bij het afscheid. (Foto: aangeleverd)

Een veilig thuis voor iedereen

Door het gebrek aan pleegouders is het lastig om een juiste match te maken en te zorgen voor een vaste, veilige plek. Een kind heeft een stabiele thuissituatie nodig. Als dat niet bij de eigen ouders kan, dan is een pleeggezin een fijne plek om op te groeien en stelt het een kind in staat om de gewone dingen te doen zoals ieder ander kind: naar school gaan, met vriendjes en vriendinnetjes spelen en sporten.

Doorlees voorpagina

Veilige plek


Ieder kind is anders en daarom zijn er een heleboel verschillende pleegouders nodig. Jong of oud, samen of alleen, voltijd of deeltijd: er is meer mogelijk dan je denkt.


Tijdelijke opvang

Momenteel zitten er veel kinderen in tijdelijke opvang die niet door kunnen stromen. Ook wachten gezinnen op een deeltijdplek. Door het gebrek aan pleegouders is het lastig de juiste match te maken voor een vaste plek en verblijven kinderen onnodig lang in een crisisopvang.


Ruud Stevens, woordvoerder pleegzorg van Jeugdzorg Nederland geeft aan: “Het is fijn dat we een beroep kunnen doen op crisispleegouders voor tijdelijk opvang in noodsituaties, maar een kind heeft uiteindelijk een stabiele thuissituatie nodig. Als dat niet bij de eigen ouders kan, dan een plek bij pleegouders waar het op kan groeien tot volwassenheid, met een vast woonadres, een basis, die het kind in staat stelt de gewone dingen te doen zoals ieder ander kind: naar school in hun eigen omgeving, vriendjes en vriendinnetjes in de buurt, sport enzovoort. Crisisopvangpleegouders houden het lang vol, maar die kunnen we niet overvragen.” Pleegzorg Nederland is op zoek naar meer pleegouders voor permanente opvang. Daarnaast is er met name een tekort aan pleegouders voor deeltijdpleegzorg.

Pleegzorg en corona

Gelukkig kan pleegzorg in coronatijd gewoon doorgaan. De werving en voorbereiding van nieuwe pleegouders gaan via onlinebijeenkomsten, webinars en persoonlijke gesprekken. Er staan veel online themabijeenkomsten gepland in de Week van de Pleegzorg om de kennis van pleegouders, hun begeleiders, wethouders en de ambtenaren Jeugd te vergroten.

Informatiebijeenkomst

De gemeenten van de regio IJmond en Zuid Kennemerland organiseren samen met de pleegzorgaanbieders een digitale informatiebijeenkomst over pleegzorg op 9 november van 19.30 tot 20.30 uur. Geïnteresseerden kunnen deze avond online in gesprek over dit onderwerp. Benieuwd naar wat jij kunt betekenen voor een kind? Meld je aan voor de online bijeenkomst via pleegzorg@kenterjeugdhulp.nl. Op www.openjewereld.nu/noord-holland kun je stap voor stap bekijken of pleegouder zijn iets voor je is.


Naast de online contacten wordt altijd ook gezocht naar mogelijkheden voor persoonlijk contact en een bezoek aan huis om een compleet beeld te vormen.