MantelzorgNL stuurt brandbrief.
MantelzorgNL stuurt brandbrief. (Foto: PublicDomainPictures/Pixabay )

MantelzorgNL stuurt brandbrief over uitholling lokale mantelzorgondersteuning

Volgende week is er in de Tweede Kamer een debat over de VWS-begroting van 2021. Ook mantelzorg zal daar aan de orde komen.

In een brief aan de Kamerleden vraagt MantelzorgNL om meer ondersteuning van mantelzorgers, niet alleen in coronatijd, maar ook op de lange termijn. "De noodzaak om juist nu mantelzorgers extra te ondersteunen en in beeld te hebben is groter dan ooit."

"Zonder mantelzorgers zal het de zorg nog verder vastlopen, want mantelzorgers vangen veel op. Maar hoe lang houden mantelzorgers dat nog vol, als zij onvoldoende steun krijgen?" De uitholling van de mantelzorgondersteuning op lokaal niveau blijkt onder andere uit de resultaten van de branchemonitor, het tweejaarlijks onderzoek dat MantelzorgNL. Hoe valt deze verschraling van de mantelzorgondersteuning op lokaal niveau te rijmen met de zorgplicht van gemeenten om mantelzorgers (op maat) te ondersteunen, te waarderen en met hen in gesprek te gaan?

"Alleen door de korte termijnoplossingen aan te vullen met blijvende aanpassingen kunnen we toewerken naar een oplossing voor de langere termijn."

Bron: MantelzorgNL

Afbeelding