Wie helpt Seb en zijn vrienden aan een geschikte locatie?
Wie helpt Seb en zijn vrienden aan een geschikte locatie? (Foto: Rowin van Diest)

Stichting Het Buitenhuis zoekt ideale woon-zorglocatie

HAARLEM - Een woon-zorgcomplex als veilige thuishaven, met gelijkgestemden en 24-uurszorg, in Haarlem of directe omgeving. Dát is waar Stichting Het Buitenhuis hard aan bouwt, om zes meervoudig beperkte Haarlemse kinderen een zorgeloze toekomst te kunnen bieden. Zo goed als alles is rond, maar een geschikte locatie? Die blijkt nog niet zo makkelijk gevonden.

Locatie voor Het Buitenhuis nog niet zo makkelijk gevonden

Samen met een aantal andere ouders richtte Frank Schuyer Stichting Het Buitenhuis op, voor zijn eigen zoon Seb (15) en vijf van zijn schoolgenoten. De jongeren, allemaal verstandelijk en lichamelijk beperkt, zijn nu tussen de 14 en 19 jaar oud, maar hebben een ontwikkelingsleeftijd van zo’n 1 tot 3 jaar. Een van de zes zit in een rolstoel, anderen zijn nog wel in staat te lopen, maar niet altijd even ver.

'We willen een nieuw thuis voor onze kinderen creëren, waar ze geen nummer zijn'

Ultieme droom

Schuyer: “Onze kinderen kennen elkaar van de Mytylschool en hun sportactiviteiten. Ze wonen nu nog allemaal bij hun ouders, maar op een gegeven moment gaan ze uitvliegen. Als ouders delen we dezelfde visie over hoe we willen dat ze gaan wonen. Belangrijk is dat ze gezamenlijk zo zelfstandig mogelijk kunnen zijn, maar wel 24-uurszorg tot hun beschikking hebben. En dat ze zichzelf kunnen blijven ontwikkelen, in een voor hen vertrouwde omgeving.”

De reguliere gehandicaptenzorg voldoet niet aan de eisen van de stichting. “Dat heeft vooral te maken met het massale karakter”, legt Schuyer uit. “Het is onze ultieme droom om voor onze kinderen – straks jongvolwassenen – een nieuw thuis te creëren waar ze geen nummer zijn, maar volledig zichzelf kunnen zijn. En waar ze uiteindelijk oud kunnen worden.”

Ideale plek

En dus staken de ouders van de zes de koppen bijeen. In 2019 werd Stichting Het Buitenhuis officieel opgericht. Inmiddels is een extern bestuur aangewezen, zijn een zorgvisie en beleidsplan ontwikkeld en staat ook de website als een huis.


“De volgende bouwsteen is het ‘waar’...”, vertelt Schuyer, “... maar tot nu toe stagneert het daar. Onze ideale plek is gelijkvloers, heeft een bestemmingsplan gericht op zorg en wonen of kan die bestemming krijgen, en beschikt over voldoende vierkante meters om een fijne buitenruimte te kunnen realiseren. En het liefst hebben we ook wat reuring in de buurt, door een supermarkt of andere winkels. We willen graag dat onze kinderen deel worden van een buurtgemeenschap.”

Flexibel qua locatie

Wat betreft de precieze locatie van het wooncomplex is de stichting flexibel, helemaal nu een locatie in Haarlem zelf niet zo makkelijk gevonden blijkt. Schuyer: “Wij kijken ook buiten Haarlem, bijvoorbeeld in Haarlemmermeer of de Bollenstreek. Overigens wordt er genoeg gebouwd op voor ons perfecte plekken, bijvoorbeeld bij Cruquius of Schalkwijk, maar het bestemmingsplan moet ook kloppen. Dus, als er nog een ontwikkelaar is die een stuk grond over heeft voor Het Buitenhuis, dan houden wij ons van harte aanbevolen!”


'Suggesties voor locaties buiten Haarlem ook welkom'

Stichting Het Buitenhuis hoopt medio 2021 een geschikte locatie te hebben gevonden. Medio 2024 moeten Seb en zijn vijf vrienden zijn ingetrokken in de woning waar ze - als het aan hun ouders ligt - nog lang onbezorgd kunnen gaan wonen.

Sparren met de stichting

Meedenken met de stichting? Dat kan via info@stichtinghetbuitenhuis.nl of Facebook: https://bit.ly/Buitenhuis.

De zes toekomstige bewoners van Het Buitenhuis.
Een locatie voor woon-zorgcomplex Het Buitenhuis is nog niet zo makkelijk gevonden.
Wie helpt Seb en zijn vrienden aan een geschikte locatie?