Mathh is nog heel vitaal voor zijn leeftijd!
Mathh is nog heel vitaal voor zijn leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Matth van Rooden

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van ouderen leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale Haarlemmers van (ruim) boven de tachtig.. Mensen die nog actief zijn, of zelfs aan het werk, en er een gezonde leefstijl op na houden.

Willem Brand

Matth van Rooden gaf voor zijn tachtigste verjaardag familie, vrienden en bekenden een boek uit over zijn leven tot nu toe. Als twintigjarige verrichtte hij zijn militaire dienstplicht in Nieuw- Guinea. Hij werkte er als vrijwilliger met de Papoea’s. Samen bouwden zij een school en legde de fundering aan voor een kerkje. Toen nog een stijve Hollander tussen de vrije en vrolijke Papoea’s.

Terug in Nederland werd weer gestudeerd en werkte hij korte tijd in de bouw. Hij stapte daarna over in de wereld van de architectuur en later in die van de zorg voor de beschermde monumenten. Als inspecteur bij de toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg voerde hij inspecties uit op in restauratie zijnde monumenten. Hij merkte op dat het wel wat beter kon met dat restaureren en werd schrijver van technische brochures, ‘Hoe dan wel te restaureren?’. Na al die verschillende functies en de daaraan voorafgegane opleidingen brak ook de tijd aan voor de noodzakelijke en gewenste persoonlijke ontwikkeling.

Meer inzicht

Rond zijn veertigste nam hij deel aan een pittige mannentraining die twee jaar duurde. Een veel sterkere Matth kwam eruit tevoorschijn. Het gaf hem meer inzicht in zijn persoon en ook zijn specifieke kwaliteiten. Ook zijn homoseksuele aard werd als een vanzelfsprekendheid aanvaard. Dat leidde tot een zinvol en creatief leven.

Autobiografische gebeurtenissen worden geïllustreerd met tekeningen en foto's. In het boek zijn ook afbeeldingen van schilder- en beeldhouwwerken, tekeningen, gedichten en ook enkele striptekeningen opgenomen. Matth voltooide na zijn vervroegde pensioen met succes de Haarlemse Kunstacademie. Stop nooit met het ontwikkelen van jezelf is zijn motto. Matth: ’Vitaal blijf je ook door mentaal en fysiek actief te blijven, studeer en beweeg! Sta niet stil, doe!’


Zijn boek is te koop bij boekhandel Atheneum aan de Gedempte Oude Gracht.