Start project Soep aan Huis in Beverwijk.
Start project Soep aan Huis in Beverwijk. (Foto: SIG)

Start project Soep aan Huis Beverwijk

REGIO - Vanuit Buurtwinkel de Schans in Beverwijk is het project Soep aan Huis opgestart.

“Goedemiddag, hier is uw Soep aan Huis”, roept Michelle, als mevrouw Van de Berg in Beverwijk haar voordeur opendoet. Michelle, deelnemer aan de dagbesteding van Stichting SIG in Buurtwinkel de Schans, reikt mevrouw Van de Berg een bakje tomatensoep, een kuipje kruidenkaas, drie sneetjes Turks brood en een zakje slagroomtruffels aan. Alles zit in een bakje, dat is bevestigd aan een lange stok, om voldoende afstand te houden.

Soep aan Huis

Net als acht andere wijkbewoners in het centrum van Beverwijk heeft mevrouw Van de Berg zich aangemeld voor het nieuwe project Soep aan Huis van de SIG, Stichting Welzijn Beverwijk en STG Vrijwilligershulp. Het project ging donderdag 10 december van start.


‘Soep aan Huis’, de coronaveilige opvolger van het wekelijkse ‘Buurtsoepje’ in Buurtwinkel de Schans, wordt vanuit de buurtwinkel verzorgd. Cliënten van de dagbesteding bereiden hier onder begeleiding de soep, die vervolgens in afgepaste porties in de vriezer van wijkcentrum Prinsenhof wordt bewaard. Het bijgeleverde brood wordt gesponsord door de Beverwijkse bakker Bereket.

Praatje aan de deur

Elke donderdag gaan cliënten en vrijwilligers in duo’s met een fietskar de wijk in, om de lunchpakketjes aan huis te bezorgen. Deze eerste donderdag doen Michelle en vrijwilligster Mieke de ochtendronde, projectleider Tineke Hopman van Stichting Welzijn Haarlem trekt er ’s middags met Michelle op uit. “Het gaat niet alleen om een lekker en gezond lunchpakketje, maar ook om het praatje aan de deur”, vertelt Tineke. Indien gewenst wordt er voor de wijkbewoners een vervolgafspraak bij Stichting Welzijn Beverwijk gemaakt.

Van, met en voor elkaar

“Het is mooi hoe we met Soep aan Huis iets voor elkaar kunnen betekenen”, zegt begeleidster Sulema Schouws van de dagbesteding in Buurtwinkel de Schans. “We bieden onze cliënten een leuke nieuwe activiteit, wijkbewoners zijn blij met de soep én het contact en de vrijwilligers zijn blij dat ze iets voor anderen kunnen doen. Het is echt een project van, met en voor elkaar.” Deze ‘wederkerigheid’ is het uitgangspunt van alle dagbesteding van de SIG.

Over de SIG

De SIG is een kleinschalige, professionele organisatie voor ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking en/of stoornis uit het autistisch spectrum in Midden- en Zuid-Kennemerland.


De SIG biedt ondersteuning bij opvoeding, wonen en werken/dagbesteding, financiën/schulden en sociale activering.