Jan Appel (rechts): 'We willen een centraal ontmoetingscentrum maken.'
Jan Appel (rechts): 'We willen een centraal ontmoetingscentrum maken.' (Foto: Aangeleverd)

Nieuwe Broederhuis: ‘jong en oud verbinden’

HAARLEM - Jong en oud met elkaar verbinden, dát is het doel van het vernieuwde Broederhuis, gevestigd aan het Nagtzaamplein in de Oude Amsterdamsebuurt. De voorbereidingen van wat hét ‘Huis van de Wijk’ moet worden, zijn in volle gang.

Het voormalige Broederhuis had volgens Jan Appel, wijkraadslid Amsterdamse Buurten, een stoffig imago gekregen. Een flinke make-over was dus onvermijdelijk. Een legio aan ideeën lag klaar om niet alleen de aankleding, maar ook de bestemming nieuw leven in te blazen, maar toen gooide corona roet in het eten.

Ontmoetingscentrum

Momenteel worden de ruimtes van ’t Broederhuis gebruikt door sportschool De Hagedis, het Sociaal Wijkteam, de Wijkraad Amsterdamse Buurten, de Wijkfabriek, kinderdagverblijf Hero en Zorgbalans Thuiszorg.

Appel: “We willen van ‘t Broederhuis een centraal ontmoetingscentrum maken, waar sociale bijeenkomsten kunnen worden gehouden. Waar mensen terechtkunnen voor hulpvragen en bewoners uit de Oude Amsterdamsebuurt met elkaar een praatje kunnen maken of samen kunnen eten. Waar ouders hun kind kunnen komen halen, en nog even kunnen blijven hangen voor een kopje koffie. Waar gesport kan worden, en je een vraag kunt stellen aan het Sociaal Wijkteam.”

Een warm welkom

Hoewel veel plannen door corona nog niet in de praktijk kunnen worden gebracht, staan Appel en de andere betrokken vrijwilligers niet stil. Zo wordt op dit moment volop gewerkt aan de aankleding. “We hebben al het nodige gekregen”, vertelt Appel. “Denk aan brocante tafels en stoelen, een vitrine en kapstokken, maar we kunnen nog veel meer spullen gebruiken om de warme sfeer terug te brengen in het huis. Denk bijvoorbeeld aan kamerplanten en kleden. Binnenkort gaan we met de projectgroep naar Amsterdam, waar we voorbeelden van dit soort ‘huiskamers’ gaan bezoeken, ter inspiratie. We willen dat iedereen zich straks welkom voelt.”

Nieuwe bestemmingen

Maar ook ideeën voor de uiteindelijke bestemmingen van ‘t Broederhuis zijn van harte welkom, laat Appel aan het Haarlems Nieuwsblad weten. "Zo zijn we al in gesprek met de Franciscus Xaveriusschool en diens leerlingenraad, in de hoop dat zij gave ideeën hebben over hoe het huis ook voor kinderen ingezet kan worden. Zo willen we jong en oud met elkaar verbinden. Bijvoorbeeld door het verhaal achter bepaalde historische items in ‘t Broederhuis te laten vertellen door ouderen aan kinderen. Maar er is ruimte voor nog veel meer. Suggesties voor bestemmingen zijn van harte welkom.”

Meedenken?

Meedenken over ‘t Broederhuis? Dat kan via info@broederhuishaarlem.nl en Facebook: https://www.facebook.com/broederhuishaarlem.

Hoe meer 'huiskamergevoel', hoe beter.