De Haarlemse belastingvoorstellen voor 2021.
De Haarlemse belastingvoorstellen voor 2021. (Foto: Pexels)

Haarlemse belastingvoorstellen voor 2021

HAARLEM - De commissie Bestuur van de Haarlemse gemeenteraad heeft zich donderdag gebogen over de belastingvoorstellen van komend jaar. Met name de precariobelastingen voor horeca en bouwprojecten, verhoging van de hondenbelasting, OZB en parkeergelden bleken daar punt van discussie.

Joost Verhagen

Eva de Raadt (CDA) vindt het wat wonderlijk dat er geen precariobelasting hoeft te worden betaald als er vanwege de veiligheid een straat moet worden afgezet. Remko Trompetter (Actiepartij) vraagt zich af of de verhoging van de OZB nog wel gerechtvaardigd is gezien de sterke financiƫle positie van de gemeente. Ook wil hij weten of de horeca een ontheffing krijgt van precariobelasting voor terrassen. Hart voor Haarlem wil niet akkoord gaan met de verhoging van de OZB. Ook de VVD wil die verhoging nog in de fractie bespreken. Dat was namelijk door de coronacrisis in 2020 het geval.

Ander type afspraak

Vertrekkend wethouder Merijn Snoek zegt niet uit te sluiten dat horeca ook volgend jaar geen precario hoeft te betalen voor terrassen, maar daarover is op dit moment nog geen beslissing genomen door de gemeente. Snoek stelt dat een ontwikkelaar nu al moet betalen als er een project wordt gestart. Hij wil graag een ander type afspraak maken als er vanwege de veiligheid rondom een bouwproject een straat moet worden afgesloten, omdat het in zo'n geval niet zo is dat de ontwikkelaar exclusief de straat gebruikt.

Hondenbelasting

Trots Haarlem heeft aangegeven de komende raadsvergadering met een voorstel te komen de hondenbelasting af te schaffen. Ook is fractievoorzitter Van den Raadt kritisch over het verhogen van de parkeerbelasting. Maar Eva de Raadt (CDA) vraagt zich af of dit niet voor een soort perverse prikkel zorgt voor projectontwikkelaren die wel graag een straat voor zichzelf willen hebben, maar daarvoor geen belasting willen betalen en daarom maar afwachten tot de gemeente de straat afsluit vanwege de veiligheid.

Wethouder Snoek is daar niet bang voor. Hij stelt namelijk dat als de ontwikkelaar vervolgens alsnog zijn gereedschappen op diezelfde afgesloten openbare weg plaatst, dat er achteraf dan wel alsnog een rekening kan worden opgevoerd.


De gemeenteraad moet zich nog over de belastingvoorstellen uitspreken.