Bert van de Velden, Veiligheidsregio Kennemerland (VRK).
Bert van de Velden, Veiligheidsregio Kennemerland (VRK). (Foto: Melanie Caitlin)

Column GGD

Lockdown: wat te doen?

COLUMN - Deze week kondigde de ministerpresident verscherpte maatregelen aan. Maatregelen die ons allemaal raken en die u misschien als vervelend ervaart. Dat snap ik, maar juist nu is het belangrijk om elkaar te beschermen. Ook tijdens de feestdagen.

Bert van de Velden

De maatregelen richten zich vooral op het tegengaan van groepscontact en het beperken van mobiliteit om transport van het virus te hinderen. Bovendien zijn er veel maatregelen die gericht zijn op ons gedrag.

Maatregelen op een rij

Ik zet het nog even voor u op een rijtje. Als u milde klachten heeft, dan laat u een test doen.

Als u milde klachten heeft, dan laat u een test doen.

Op dit moment is het nog zo dat u zich bij klachten laat testen, of als blijkt dat u nauw in de buurt bent geweest van iemand die positief is getest (via GGD of de Coronamelder-app). De verwachting is dat vanaf januari grootschalig getest kan worden zonder klachten.


De meest eenvoudige vuistregel, bij klachten en bij twijfel, gewoon een afspraak maken voor de teststraat. Er is inmiddels voldoende capaciteit en de wachttijden zijn kort.


De overige regels zijn ook best wel te overzien. Ook deze nog maar even onder elkaar:


Houd altijd 1,5 meter afstand
Vermijd drukte
Werk thuis
Was (vaker) je handen
Nies en hoest in je elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes
Draag een mondkapje waar dat wordt vereist of gevraagd.

Zeven gouden regels waar we ons aan moeten willen houden. Dan beschermen we onszelf en vormen we minder risico voor een ander.


Kleine moeite, groot gebaar! Maak voor de thuissituatie vooral gebruik van de poster in deze krant. Doe het in deze tijden van feestdagen uzelf en een ander cadeau.