Onno Lassooy.
Onno Lassooy. (Foto: pr )

Onno Lassooy maakte boek over zijn schoonopa die oorlogsverslaggever werd voor de SS

ZWANENBURG – Het zal je gebeuren, je schoonopa had zich in de Tweede Wereld Oorlog aangesloten bij de SS. Daar ben je als familie niet blij mee. Sterker, het wordt na de oorlog een ver weggestopt familiegeheim. Onno Lassooy doorbrak de stilte en schreef een indringend boek over Willem Zwagers, de opa van zijn vrouw. Die was een van de weinige Nederlandse tekenaars die als Kriegsberichter (oorlogsverslaggever) de ‘heldendaden’ van de Duitsers in beeld moesten brengen voor het Nederlandse publiek. Het boek ‘Getekend voor het leven, het verzwegen oorlogsverleden van opa, Kriegsberichter bij de SS’ is nu te koop.

Potlood als wapen op het slagveld

"Toen ik begon aan m'n zoektocht, hoopte ik uiteraard niet dat opa Zwagers verschrikkelijke dingen op zijn geweten had. Maar als geschiedenisvreter wil je het toch allemaal weten. Hoe, wat, waar en… waarom? Onbedwingbare vragen. En juist dat het gaat over de ‘foute' kant maakt het verhaal interessanter en belangwekkender. We worden we overstelpt met boeken en films over de geallieerde kant. Over de foute kant is veel minder te zien of te lezen. Logisch, want verliezers hebben zelden behoefte om met hun verhaal naar buiten te treden.” Dat bleek ook wel bij de enkele oud-SS-ers die hij nog wist op te sporen. Het kostte veel moeite hen te overreden om hun verhaal te vertellen. Dat zijn schoonopa een van hen was, hielp.

Gewone Nederlander

Zwagers en zijn gezin woonden in Zwanenburg. “Hij was een gewone Nederlander, religieus, vader van vier kinderen, en vertrok desondanks naar het onbekende, verre Oostfront. Bijzonder ook omdat hij vocht met het potlood. Oorlogsverslaggever én soldaat. Er zijn slechts twee Nederlanders die deze functie tot de laatste dag van de oorlog hebben uitgevoerd. En met ‘verve’… Het was zowel het hoogtepunt als het dieptepunt van Zwagers’ leven”, aldus de auteur.

Te koop

Een genummerd en gesigneerd exemplaar, 272 pagina's, is nu al te bestellen op www.uitgeverijscribo.nl. Of te bestellen op Bol.com. De prijs bedraagt 29,90 euro. Het ISBN nummer is: 9789090327860. Lees het hele verhaal over Onno verder op rodi.nl/regio/haarlem.