We moeten er vanaf 1 december allemaal aan geloven: het mondkapje.
We moeten er vanaf 1 december allemaal aan geloven: het mondkapje. (Foto: AdobeStock)

Mondkapjesplicht: 4 vragen (en antwoorden)

HAARLEM - Vanaf dinsdag 1 december moeten we er allemaal aan geloven: het mondkapje is vanaf die datum verplicht. Zonder mondkapje kom je geen winkel, gemeentehuis of museum meer in. Maar hoe zat het allemaal ook alweer? Haarlems Nieuwsblad beantwoordt de vier belangrijkste vragen.

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van dertien jaar en ouder. Wie zonder mondkapje een publieke binnenruimte binnengaat, riskeert een boete van 95 euro. Voor jongeren onder de zestien jaar is het boetebedrag 38 euro.

Mensen hebben nog wel veel vragen over de mondkapjesplicht. Wat houdt de nieuwe wetgeving precies in?

1. Mondkapjesplicht: waar geldt-ie?

De mondkapjesplicht geldt voor alle ruimtes waar je zo naar binnen loopt, zoals stations, luchthavens, winkels, musea, restaurants, theaters, concertzalen, bankgebouwen en benzinestations. Als de horeca weer opengaat, mag het mondkapje af als je een vaste zitplaats hebt. Ga je naar het toilet of richting de uitgang, dan zet je ’m weer op. Dat geldt ook voor bioscopen, theaters en onderwijsinstellingen, uitgezonderd basisscholen.


2. Moet het mondkapje ook op kantoor op?

In kantoren geldt de mondkapjesplicht alleen in het publieke gedeelte van het gebouw; zodra je voorbij de receptie van een bedrijf bent, zit je niet meer in de publieke ruimte en mag het kapje af. Gebedsruimten als kerken en moskeeën worden door de overheid gezien als besloten ruimten en dus is het niet nodig daar een mondkapje te dragen, al raadt de overheid het wel aan. Bij een bezoek aan de kapper of nagelstyliste mag het kapje worden afgezet tijdens de behandeling. Huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht, maar toch wordt gevraagd in hun praktijkruimtes een mondkapje te dragen. In ziekenhuizen is het eigen beleid over mondkapjes leidend.


3. Volstaat een spatscherm of ‘faceshield'?

Sommige mensen dragen liever een ‘faceshield', spatscherm of sjaal, maar die volstaan niet volgens de Rijksoverheid. Toch mag in sommige beroepen bij het uitvoeren van het werk een faceshield worden gedragen, bijvoorbeeld door de buschauffeur of treinconducteur, die anders langer dan drie uur achter elkaar een mondkapje zou moeten dragen.

4. Tot wanneer geldt de mondkapjesplicht?

De mondkapjesplicht geldt in elk geval voor een periode van drie maanden, dus tot 1 maart 2021. Wanneer nodig wordt de mondkapjesplicht verlengd.


Lees meer online: https://bit.ly/haarlemsnieuwsblad.