Willem Brand In de studio van componist Fons Stam.
Willem Brand In de studio van componist Fons Stam. (Foto: John van der Wal)

Willem Brand schrijft 775-jaar Haarlem-lied

HAARLEM - Op 23 november 2020 is Haarlem precies 775 jaar een stad. Die verjaardag wordt - al dan niet op aangepaste wijze - dit jaar groots gevierd. Zo ook door Willem Brand, die een lied schreef over zijn liefde voor Haarlem.

Lang leve ‘Haarlem en ik’

Afgelopen maandag was het precies 775 jaar geleden dat Haarlem stadsrechten kreeg. ‘s Ochtends onthulde burgemeester Jos Wienen die in het Noord-Hollands Archief, ‘s middags nam hij in Museum Haarlem de eerste van 775 door Haarlemmers gemaakte leporello’s in ontvangst. Ter opfleuring van het geheel zong Willem Brand bijgestaan door Fons Stam en Eric J. Coolen zijn Haarlem en ik-lied.

Komt de naam Willem Brand u bekend voor? Dat kan kloppen, want Willem is journalist in hart en nieren.

Het was in de tijd dat Yvonne van Gennip driemaal goud in Calgary won dat Willem dankzij de liefde in Haarlem belandde. Net als veel mannen, waaronder ook Noorse truienman Mart Smeets, had hij heimelijk een oogje op Haarlems succesvolste Olympiër. Met een 1-2 combinatie vat hij dat samen in ‘Smoor werd ik op haar en op Yvonne door wie we driemaal wonnen’.

Een wereldstad

De eerste verliefdheidskiem voor de stad werd gelegd in 1970! Willem: "Ik was overdonderd toen ik de Grote Markt zag. We lagen toen met ons houten jacht (‘Floating Wood’), dat mijn vader eigenhandig had gebouwd, in het Spaarne. Ik waande me echt in een wereldstad, wat een mooi plein! Sorry manlief, plein kun je echt niet zeggen, zei mijn vrouw later." Willem is de laatste zestien jaar – precies de leeftijd van lakeland terriër Spike - elke dag te vinden in de Haarlemmerhout. "Dankzij hem leer ik niet alleen betoverende plekjes, maar ook veel leuke mensen kennen."

In zijn lied komt ook de zin ‘Ik was linkspoot bij Alliance’ voor. Heel belangrijk want dankzij die club leerde hij zijn vrouw kennen. Willem: "Ik was nog geen lid van die club, maar deed wel mee aan een geweldig toernooi in Oostenrijk met wat later het tweede team werd. In het Zillertal onder een waterval sloeg de vlam in de pan." Zo is het dus gekomen en dertig jaar later voelt hij zich vooral door zijn werk als journalist, ook voor zijn eigen Hofjeskrant, als een vis in het water. Op 023tvonline.nl komt het filmpje te staan!

Beluister het nummer 'Mijn Haarlem en ik' van Willem Brand op https://www.rodi.nl/regio/haarlem.