Haarlems Nieuwsblad/Rodi Haarlem feliciteert de stad.
Haarlems Nieuwsblad/Rodi Haarlem feliciteert de stad. (Foto: Rodi Haarlem)

Proost, op 775 jaar Haarlem!

HAARLEM - Afgelopen maandag 23 november bestond Haarlem precies 775 jaar. Hoe werd dat – coronaproof – gevierd? En wat maakt Haarlemmers nou echt trots op hun stad?

In het kader van de 775e verjaardag van Haarlem werden er, vanwege corona, diverse (vooral online) activiteiten georganiseerd. Zo werden alle Haarlemmers opgeroepen om 19.00 uur op maandagavond het glas te heffen op de stad. Voorafgaand aan de online toost hield burgemeester Jos Wienen een toespraak, waarna kinderburgemeester Quinten het woord kreeg. Ook presenteerde Haarlemmer Roel van Velzen met Veldhuis en Kemper een speciaal Haarlem-lied.

Trots op Haarlem

Caroline: "Ik woon nu ruim 12 jaar in Haarlem en voelde mij er meteen thuis! Prachtig hoe zoveel oude gebouwen bewaard zijn gebleven. Haarlem voelt als een warme deken om je heen."

Thea: "Ik ben een echte Mug. Als je weg geweest bent en je ziet de Bavo-kerk, dan ben je weer thuis!"

Hubertine: "Ik krijg elke dag weer een blij gevoel als ik van mijn werk kom en mijn mooie stad in rijd."

Martijn: "Met 750 jaar lag er een boot voor Teylers museum, de Odessa. Ik gaf ooit rondleidingen op deze boot, die nu in Amsterdam ligt."

Ellen: "Wonen in een van de straten die vernoemd zijn naar het oude wapen van Haarlem, dát maakt me een trotse Haarlemmer."

Joke: "Het is mijn geboortestad. Helaas moesten we verhuizen vanwege de baan van mijn man. Maar ik blijf een Mug!"

"Verhuisd of niet, ik blijf een Mug!"

Espelsje: "Ik hou van het Haarlem uit mijn jeugd. De bruggen over het Spaarne, de jongens op hun Puch. Houtjetouwje jassen, bloemencorso, sinterklaasintocht... en V&D als het middelpunt de stad."

Gerda: "Het Spaarne, de oude stadskern met haar prachtige gevels/gebouwen en in het dorpse karakter van deze heerlijke stad die ik al 25 jaar mijn thuis mag noemen. Ik ga er nooit meer weg."

Ook redactie heft het glas

Ook de redactie van het Haarlems Nieuwsblad hief maandag het glas op de provinciehoofdstad. Redacteur Lenna van den Haak (rechts op de foto, al jaren betrokken bij Haarlemse media): "De stad waar ik ben opgegroeid is jarig. Superleuk om te zien dat Haarlem door zoveel mensen in het zonnetje wordt gezet." Redacteur Wendy de Liefde (midden) doet niets liever dan schrijven over Haarlem. En ook redacteur Marcella (links) proost graag mee om de verjaardag van deze prachtige stad te vieren.

Van Velzen maakte een speciaal Haarlem-lied.