Florence Marceau-Lafleur winnares van De Vishal Kunstprijs 2020

HAARLEM - Kunstenares Florence Marceau-Lafleur is de winnaar van De Vishal Kunstprijs 2020. De onderscheiding bestaat uit een solotentoonstelling in 2021 en een financiële bijdrage.

Volgens de jury van De Vishal Kunstprijs gaat de kunstenares bij het maken van kunst op een wetenschappelijke manier te werk. Dat is haar met de paplepel ingegoten. “Florence Marceau-Lafleur is opgegroeid in een gezin van wetenschappers in Parijs. Daar leerde zij dat het zinvol is om zaken te ordenen, verzamelingen aan te leggen, ogenschijnlijk onnuttige dingen te verenigen en zorgvuldig te beschrijven.” Door nauwkeurig te werk te gaan en te streven naar volledigheid, kan zo’n verzameling iets worden: een ‘spiegel van een stukje van de wereld’, aldus de jury.

Lichaam en geest

“Uitgangspunt is haar eigen lichaam en de verhouding daarvan tot de wereld. Kijk naar je huid en je ziet een vel met aderen en sproeten, maar vergroot je één klein stukje uit, dan ontstaat een onherkenbaar labyrintisch landschap dat ook op papier kan worden nagetekend en weer uitgegumd.”


De Vishal Kunstprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een lid van kunstenaarsvereniging De Vishal in Haarlem. Behalve Florence Marceau-Lafleur waren dit jaar ook Ian de Ruiter en Rutger van der Tas genomineerd. Bij De Vishal zijn ongeveer 150 kunstenaars aangesloten.