Vogelgriep bij Vogelhospitaal Haarlem.
Vogelgriep bij Vogelhospitaal Haarlem. (Foto: Vogelhospitaal Haarlem)

Vogelhospitaal Haarlem geveld door vogelgriep

HAARLEM - In verband met de uitbraak van een besmettelijke vogelziekte, is het Vogelhospitaal Haarlem genoodzaakt zijn deuren voorlopig te sluiten.

“Helaas gaat ons hek tijdelijk dicht voor het publiek”, vertellen de beheerders van het Vogelhospitaal in Haarlem-Noord. “De uiterst besmettelijke vogelgriep is een bedreiging voor onze opgenomen vogels.”

Tijdelijk geen opvang gewonde of zieke vogels

De beruchte aviaire influenza breidt zich steeds verder uit, ook in de omgeving van Haarlem. Sinds 23 oktober 2020 geldt er een ophokplicht voor alle commerciële bedrijven die pluimvee houden in Nederland. Om het besmettingsrisico te beperken kan het publiek zelf tijdelijk geen gewonde of zieke vogels naar de Vergierdeweg 292 brengen.

De plaag treft met name hoenderachtigen en watervogels, maar kan gemakkelijk overspringen naar andere soorten. Sommige vogels sterven direct na de eerste besmetting.

Zieke of gewonde vogel gevonden?

"Raak nooit een dode of verzwakte watervogel met blote handen aan", aldus het Vogelhospitaal. Wie een zieke of gewonde vogel wil helpen, kan de dierenambulance bellen. Dode vogels kunnen ook door Spaarnelanden opgehaald worden als ze niet op privé-terrein liggen.