Leerlingen Coornhert leren slim met geld omgaan (vlnr: Juul, Giada, Sophie, Tobias en Berend).
Leerlingen Coornhert leren slim met geld omgaan (vlnr: Juul, Giada, Sophie, Tobias en Berend). (Foto: Marisa Beretta)

Leerling Coornhert: 'Ik leer liever over belastingen dan de x-as'

HAARLEM - Afgelopen maand kregen de leerlingen van 3 havo van het Coornhert Lyceum een interactieve gastles door Stichting Kikid over omgaan met geld. Volgens de gemeente Haarlem zijn dergelijke lessen hard nodig.

"Jongeren komen steeds vaker in de financiële problemen. Soms omdat ze niet weten hoe je verstandig met geld om moet gaan, maar vaker omdat ze niet sparen of vooruit denken en wel graag mee willen doen met leeftijdgenoten. Want ja, je betaalt liever die peperdure smartphone bij je abonnement twee keer, dan dat je met een ‘skeer’ toestel wordt gezien", zo zegt de gemeente.

Groepsdruk en social media

Als je 18 jaar wordt moet je ineens zelf veel financiële beslissingen nemen. Uit onderzoek is gebleken dat veel jongeren dat lastig vinden en vaak dezelfde fouten maken. Vanuit die gedachte is door Kikid speciaal voor jongeren een educatief programma ontwikkeld onder de noemer ‘Donnie – Barki’. Het programma wil jongeren bewust maken van het eigen gedrag rondom geld. Want wat doen groepsdruk en sociale media met je? En wat betekent kopen op afbetaling eigenlijk?

Leren over omgaan met geld

Gemeente Haarlem verstrekt subsidie voor dit project vanuit de gedachte dat financiële educatie noodzakelijk is om jongeren te helpen verstandigere keuzes te maken. De gastles van Kikid op een middelbare scholen in Haarlem is daar onderdeel van. En dat financiële educatie leerzaam is, wordt door de havoleerlingen van het Coornhert Lyceum bevestigd. “Het is leuk hoor dat we bij wiskunde leren over de x-as,” zegt een leerling. “Maar ik zou liever zien dat we ook iets leren over belastingen die we later moeten betalen.”

Hulp vragen

Heb jij geldzorgen of -problemen en kom je daar zelf niet uit? Kijk dan op haarlem.nl/hulp-bij-geldzorgen hoe de gemeente je hierbij kan helpen.