Grote of St. Bavokerk in Haarlem, waar de viering op zondag 29 november plaatsvindt.
Grote of St. Bavokerk in Haarlem, waar de viering op zondag 29 november plaatsvindt. (Foto: Grote Wikimedia Commons)

100 jaar Hannie Schaft

HAARLEM - Traditiegetrouw vindt op de laatste zondag van november de jaarlijkse Hannie Schaft Herdenking plaats. Dit jaar is dat zondag 29 november. In 2020 is het daarbij precies 100 jaar geleden dat het Nederlands vrouwelijk Verzetsicoon uit de Tweede Wereldoorlog werd geboren.

In dit jubileumjaar, met als motto 100 jaar Hannie Schaft: pal voor de vrijheid, zal de Hannie Schaft Herdenking op 29 november een bijzonder karakter hebben. Zoals elk jaar wordt stilgestaan bij de moedige vrouw die haar leven gaf voor een vrije en inclusieve samenleving. Tegelijkertijd vieren we op gepaste wijze haar 100e geboortedag. Kortom, van herdenken naar vieren. Daar is ook alle reden toe. Hannie is voor velen, ook vandaag de dag, nog een inspiratiebron om op te komen voor vrijheid en inclusiviteit. Juist nu.


Bijzonder programma met speciale locatie

Daarom is dit jaar een bijzonder programma samengesteld; vicepremier Kajsa Ollongren zal de jaarlijkse Hannie Schaftlezing verzorgen. Dat meldt de website Hannieschaft.nl


Daarnaast zal de viering worden opgeluisterd door onder meer DeKoor Close Harmony uit Utrecht, zangeres Wyke van Weelden en het Haarlems Kinderkoor. Ook vindt het evenement op een speciale locatie – de Grote of St. Bavokerk in Haarlem – plaats.

Live op tv en online

Door de Corona-beperkingen is de viering besloten.


Om deze reden is het programma dit jaar live vanaf 13.00 uur op tv (NH Nieuws, via Ziggo kanaal 707 en KPN kanaal 509) en online (via o.a. Hannieschaft.nl) te volgen.