Trees Jünger (95) voelt zich nog heel vitaal.
Trees Jünger (95) voelt zich nog heel vitaal. (Foto: Willem Brand)

Vitaal op hoge leeftijd: Trees Jünger (95)

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van ouderen leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale ouderen. Mensen die nog actief zijn, of zelfs aan het werk, en er een gezonde leefstijl op na houden. Hoe en wat leest u in de serie ‘Vitaal op hoge leeftijd’.

Elke woensdag fietst Trees Jünger (95) vanuit haar flat op de Spaarndamseweg naar de begraafplaats van O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk in Overveen. Als vrijwilliger van de kerkhofgroep houdt ze sinds 2008 de graven netjes.

‘Hier kom ik ook te liggen,’ zegt Trees en kijkt naar het familiegraf waar haar ouders en jongste broer Paultje liggen. Drie jaar nadat ze vanuit Vught verhuisde naar Haarlem werd ze vrijwilliger. Trees doet het groen en wiedt het onkruid. ‘We hebben veel mensen zien komen en zien gaan.’

Nog heel actief

Het parochiewerk voor de Adelbertuskerk in Noord ligt door corona deels stil. Normaal bezoekt zij een paar keer per week eenzame ouderen in verpleeghuizen, nu heeft ze wekelijks met drie mensen telefonisch contact. ‘Even horen hoe ‘t met ze gaat’, vat ze kort en bondig samen.

Het lijkt of tijd geen vat op haar heeft. ‘Het is fijn dat ik me nog gezond voel en naar buiten kan. Ik fiets zomers nog wel eens naar het strand of naar Duin en Kruidberg. Langzamerhand zal ik ook wel slijten, ik voel wel dat ik wat strammer word,' zegt ze met een spreekwoordelijke knipoog.

Sportieve kinderen

Dat ze altijd graag heeft gegymd zal zeker een steentje hebben bijgedragen aan haar fitheid. Haar zeven kinderen heeft de oud-verpleegster ook sportief opgevoed. Ze leerde ze schaatsen zoals haar vader dat haar geleerd had. En tijdens de zondagse wandelingen was er ook altijd oog voor de natuur.

Willem Brand