Anita Willemse en Wendy Zwart.
Anita Willemse en Wendy Zwart. (Foto: Bart Jonker)

Anita Willemse bottled het goede gevoel

HEEMSTEDE - Anita Willemse richtte Tante A op en focust zich op het ondersteunen en ontwikkelen van mensen met een verstandelijke beperking. Met passie en creativiteit richt zij zich op de cliënt zelf, op praktische ondersteuning van zorgcentra, maar ook op opleiding en ontwikkeling van zorgpersoneel en -studenten. Hoe dit allemaal is begonnen vertelt Anita zelf.

Anita Willemse: “Ik ben nu twee jaar professioneel coördinerend begeleider gehandicaptenzorg. Via de zijstroom ben ik in de zorgsector terecht gekomen. Oorspronkelijk had ik een P&O-achtergrond binnen de zakelijke dienstverlening. Zes jaar geleden heb ik voor mezelf besloten een dag minder te gaan werken en me op die dag in te zetten voor mensen met een beperking op een woonlocatie van een zorginstelling. Dit deed ik iedere vrijdag bij woonlocatie Philadelphia bij mij in de buurt. Ik ben daar op een open dag gewoon eens naar binnengestapt. Ik kreeg daar zo’n goed gevoel bij: het was een totaal andere wereld en ik was meteen om. Van daaruit zijn alleen maar mooie dingen en initiatieven ontstaan."

Megasucces

"Ik probeerde de eerste paar weken dat zorgdeel in mijn dagelijks leven te integreren. Als ik bijvoorbeeld boodschappen ging doen, nam ik een van de bewoners van de woonlocatie mee. Of ik nam ze mee naar het voetbal of naar het strand met de hond. Het werd eigenlijk alleen maar drukker en de vraag werd steeds groter, want iedereen wilde wel mee. Om dit te plannen in een of twee dagen was eigenlijk te weinig. Daarnaast kosten de uitjes ook geld. Zo ontstond het idee om met de bewoners van de woonlocatie zelf creatieve dingetjes te maken en deze te verkopen, zodat van deze opbrengsten hun eigen uitjes gefinancierd konden worden. Je kunt dan denken aan beschilderde drank- en wijnflessen, kaarsen en dergelijke. Ik probeerde het goede gevoel van deze met passie en creatief gemaakte artikelen te ‘bottelen’. Het zijn zogenaamde ‘goed gevoel sets’. Die maakten zij gewoon bij mij thuis aan de keukentafel in groepjes van twee of drie. We verkochten deze producten op verschillende plekken zoals de woonlocatie, maar ook op bijvoorbeeld markten. Dit werd een megasucces en kreeg zo’n staartje, dat er zelfs een keer een TV-ploeg van SBS 6 kwam filmen."

Professioneel begeleiden

"Ik ben naar aanleiding van de TV-opname gevraagd om dit professioneel te gaan doen op de dagbesteding die nieuw werd geopend. Ik hoefde daar niet lang over na te denken: ik heb mijn baan opgezegd en ben gestart. Ik ben gaan werken en leren in de zorg en deed de opleiding van vier jaar in 1,5 jaar. Dat was best wel pittig, maar hier ligt mijn hart. Ik heb hier geen seconde spijt van gehad. Na acht maanden ben ik gaan werken op een woonlocatie, maar dat was wel een andere tak van sport.
Ik heb toen bedacht om de schakel te zijn voor zowel cliënt als studenten in de zorg. Ik ben er zelf tegenaan gelopen tijdens mijn opleiding dat er geen werkbegeleider is als je in opleiding bent, daar is een enorme behoefte aan. Zodoende ben ik Tante A begonnen dat in beide behoeftes van cliënt én zorgpersoneel in opleiding voorziet."

Plantjes en Meer

Één dag per week, op donderdag, is Tante A met cliënten actief in De Leefwinkel / Plantjes & Meer gelegen aan de Binnenweg 151 in Heemstede. Haar clienten maken hier schilderijen, ‘Good mood giftsets' van beschilderde drank- en wijnflessen, kaarsen en heerlijke smoothies en gezonde snacks. De opbrengsten worden gebruikt voor activiteiten met cliënten uit de zorginstelling en een deel van de inkomsten gaat direct naar de client zelf, zodat ze ervaren dat hun inspanningen en creativiteit beloond worden. Eigenaar Wendy Zwart van Plantjes en Meer was ook gelijk enthousiast over dit initiatief”, aldus Anita Willemse.

Meer informatie op: www.tante-A.nl.

Wendy Zwart en Anita Willemse.