Bijna de helft van de hoortoesteldragers ervaart problemen door coronamaatregelen.
Bijna de helft van de hoortoesteldragers ervaart problemen door coronamaatregelen. (Foto: aangleeverd)

Bijna de helft van de hoortoesteldragers ervaart problemen door coronamaatregelen

HAARLEM - De coronamaatregelen hebben een impact op iedereen, maar zeker ook op mensen met gehoorverlies. Door mondkapjes, plexiglasschermen en de 1,5-meterregel heeft deze groep moeite om anderen goed te verstaan, zelfs als zij een hoortoestel dragen. 43 procent van de hoortoesteldragers ervaren problemen door de maatregelen, blijkt uit onderzoek van Specsavers onder haar klanten. De Specsavers-winkels in Haarlem willen aandacht vragen voor deze problemen zodat anderen hier rekening mee kunnen houden.

Mondkapjes zijn de normaalste zaak van de wereld geworden wanneer we bijvoorbeeld met het OV reizen en een winkel in gaan. Maar voor mensen met gehoorverlies zijn deze een hinder wanneer zij een gesprek voeren met iemand. Maar liefst drie van de vier (75%) Nederlanders met een hoortoestel geven aan moeite te hebben om anderen te verstaan wanneer zij een mondkapje dragen. Ook plexiglas bij bijvoorbeeld kassa’s maakt het voor 66 procent moeilijk om mensen goed te kunnen horen. De helft (51%) geeft aan meer moeite te hebben om mensen te verstaan door de 1,5 meter afstand die we moeten houden.

Hinder door mondkapjes, plexiglas en de 1,5 meter

"De reden dat het moeilijker is om anderen te verstaan wanneer zij een mondkapje dragen, is omdat we het lipbeeld, dus de bewegingen van de mond, niet meer zien”, aldus Tim de Bruin, audicien bij Specsavers Haarlem. "Het lipbeeld is namelijk goed voor een groot deel van het verstaan. Want behalve dat we horen wat we moeten verstaan, zien we het ook. Wanneer iemand een mondkapje draagt, is die informatie verdwenen. Het hoortoestel harder zetten heeft in de meeste gevallen dus niet veel zin, want dat compenseert het lipbeeld niet. Er zijn in sommige gevallen wel mogelijkheden om hoortoestellen een speciale ‘mondkapjes modus' te geven. Het toestel herstelt dan de verloren informatie iets meer.”

"In deze tijd is het daarom extra belangrijk om rekening te houden met mensen met gehoorverlies en soms net even wat meer moeite te doen om te zorgen dat zij zo deel kunnen blijven nemen aan het dagelijks leven. Om jezelf beter verstaanbaar te maken, hoef je niet harder te gaan praten, dat werkt vaak juist averechts. Praat langzamer, duidelijker en articuleer goed. En als iets de eerste keer niet verstaan wordt, herhaal dan wat er is gezegd in andere woorden. Vaak wordt verstaan dan makkelijker”, vervolgt Tim de Bruin.