Leden referendumcommissie herbenoemd

HAARLEM - De Haarlemse gemeenteraad heeft tijdens de vergadering van donderdag Joop van Holsteyn, Marion Verbeek en Philip van Praag opnieuw benoemd tot leden van de plaatselijke referendumcommissie.

Joost Verhagen

Dit jaar liep hun termijn af, maar de leden wilden graag ook de volgende termijn lid blijven van de commissie.

Betere kandidaten

Trots Haarlem vindt het gek dat de leden van de referendumcommissie in 2016 zijn aangedragen door het college, omdat ze ook in andere steden in de commissie zitten. Daardoor ontstaat er door Sander van den Raadt (Trots Haarlem) een elite die overal in de commissie zit. Hij ziet het liefst een open sollicitatieprocedure voor de functies van commissieleden. Volgens hem weet je immers nooit of er zich een betere kandidaat aandient.


Volgens Frank Visser (ChristenUnie) heeft Van den Raadt daarmee best een punt, en mag er in de volgende ronde beter naar diversiteit worden gekeken als de commissieleden worden benoemd.

Meeste stemmen voor

Van den Raadt wilde graag van de burgemeester weten wie de leden van de referendumcommissie heeft voorgedragen in 2016 en of daar een sollicitatieprocedure aan vooraf is gegaan. Wienen gaat dat uitzoeken.

De kritiek van Trots Haarlem op de gang van zaken rondom de herbenoeming van de referendumcommissie bleek echter niet genoeg bijval te krijgen vanuit de raad. Dertig raadsleden stemden voor de kandidaten. Vier aanwezige raadsleden brachten een ongeldige stem uit, en één onthield zich van stemming.