Drie partijen willen burgerberaad

HAARLEM - De Actiepartij, D66 en Groenlinks Haarlem hebben donderdag tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar een initiatiefvoorstel gepresenteerd om een burgerberaad in Haarlem op te zetten.

Joost Verhagen

Dit burgerberaad zou de gemeente op bepaalde onderwerpen een officieel advies moeten kunnen geven.


Het initiatiefvoorstel zal volgend jaar door de commissie Bestuur worden besproken.


Goede stap

D66 noemde het voorstel een 'stevige voorzet'. Ook Peter van den Doel (GroenLinks) is trots op het voorstel en wil het burgerberaad zo snel mogelijk realiseren. Volgens Gertjan Hulster (Actiepartij) voelen veel partijen en instanties iets voor een burgerberaad en is het voorstel daarom een goede stap. De partij diende eerder al een motie in, maar D66 stelde dat het onderwerp daarvoor te groot was. Thessa van der Windt (D66) bood daarom haar hulp aan om een initiatiefvoorstel in te dienen, er daarna sloot ook Peter van den Doel zich aan.

Paar vragen

Er zijn wel nog een aantal vragen over het Haarlemse burgerberaad. Zo vraagt Van den Doel zich af of er eerst een pilot moet worden georganiseerd, hoe de financiƫn voor het burgerberaad worden gerealiseerd en hoe het college en de raad met de adviezen van het burgerberaad moet omgaan. Het eerste onderwerp voor zo'n beraad zou al ingediend zijn bij de gemeente, wat volgens Van den Doel illustreert hoe groot de vraag ernaar is. De wethouder bekijkt het initiatiefvoorstel. Daarna bespreekt de commissie Bestuur het inhoudelijk.