Vierde convenant voor duurzame ontwikkeling Waarderpolder ondertekend.
Vierde convenant voor duurzame ontwikkeling Waarderpolder ondertekend. (Foto: Gemeente Haarlem)

Vierde convenant duurzame Waarderpolder

HAARLEM - Op 9 december ondertekenden wethouder Robbert Berkhout (Economische Zaken), Bruno Giebels (voorzitter Industriekring Haarlem - IKH) en Thea Fierens (Hoogheemraadschap) het vierde convenant over een duurzame ontwikkeling van de Waarderpolder.

Ruim 1200 verschillende ondernemingen met bijna 14.000 banen zijn gevestigd op Waarderpolder. Omdat Haarlem groeit is het belangrijk dat Waarderpolder dat ook doet, vindt Berkhout.

Meer werkgelegenheid

De afspraken in dit vierde convenant richten zich op intensiveren, verduurzamen en innoveren. ‘We zetten in op meer werkgelegenheid door intensiever gebruik te maken van de schaarse ruimte.'


‘Duurzaamheid is een normaal onderdeel geworden van de bedrijfsvoering,’ vertelt Giebels van IKH. Adviseurs komen langs bij bedrijven voor een energiescan en advies over energiebesparende maatregelen.

32.000 zonnepanelen

Nu al liggen er 15.000 zonnepanelen op de daken van bedrijfspanden. Dat moeten er over 5 jaar 32.000 zijn.


Op de langere termijn zijn er plannen voor de aanleg van een warmtenet onder het gebied.


De Waarderpolder moet ook een proeftuin van innovatie worden. Het Hoogheemraadschap gaat een grote afvalwaterzuivering vernieuwen.

'Prachtig project'

Een prachtig project, legt Fierens uit. ‘Het vuile water maken we schoon en de stoffen daarin hergebruiken we. We kunnen daar bijvoorbeeld grondstoffen uit halen voor de landbouw. Zo kunnen we afvalwater in de regio ook in de toekomst goed verwerken.'