Gezinnen mogen met elkaar in de sneeuw spelen.
Gezinnen mogen met elkaar in de sneeuw spelen. (Foto: pr )

Spelen in de sneeuw: Dit zijn de regels van de Rijksoverheid

REGIO - Ook bij het genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep van de rijksoverheid om zo min mogelijk mensen te ontmoeten en uw reisbewegingen te beperken. Dit lijkt een onmogelijke opgave, want laten we eerlijk zijn, wanneer kunnen we in Nederland echt genieten van sneeuw? Op de website van de Rijksoverheid is een special artikel geplaatst over de do's and don'ts tijdens het winterweer.

Wat mag wel? Je mag naar buiten met iedereen van je eigen huishouden. Buiten je juishouden mag er één persoon mee. Sneeuwballen gooien met mensen uit je eigen huishouden mag. Schaatsen met 1 vriend of vriendin, dus maximaal een groep van 2 mensen.

Maar wat mag er niet? Sportwedstrijden en andere evenementen zijn verboden. Toertochten of andere schaatswedstrijden zijn dus niet toegestaan. Zelfstandig schaatsen mag wel.

Schaatsen, sleeën, wandelen of op een andere manier genieten van het winterweer is toegestaan met je eigen huishouden of met maximaal één persoon van buiten je eigen huishouden. Houd afstand van mensen van buiten je eigen huishouden, ook tijdens schaats en sneeuwpret. Als het te druk wordt op bepaalde plaatsen, zoals op een parkeerplaats of rondom een koffie-afhaalpunt, ga dan weg. Als het echt te druk wordt, kan de burgemeester maatregelen nemen.

Mag er buiten koek en zopie zijn? Afhaal bij horeca is mogelijk. Iedereen houd 1,5 meter afstand. Het mag niet te druk worden bij de afhaalplek.Ter plekke iets eten of drinken is daarom niet toegestaan.