Blij dat ik glij!
Blij dat ik glij! (Foto: Theo Annes)

Heel Schagen schaatst...of toch niet?

WAARLAND - Sinds woensdagmiddag is het een komen en gaan van kinderen bij IJsclub Waarland. De ijsbaan is weer open en dat mag gevierd worden! Eerst zijn de kinderen aan de beurt, 's avonds 18.00 uur mogen de volwassenen hun schaatsen uitproberen. IJsbaan Land van Buur in ‘t Zand, Nut en Genoegen bij de Stolpen zijn ook open sinds woensdag.

Wat is open en wat niet?

De ijsbanen SIS uit Warmenhuizen en De Magnusrijders uit Schagen en de baan in Schagerbrug zijn open, maar alleen voor inwoners uit die dorpen of voor donateurs.

De ijsbaan in Stroet is sinds donderdagmiddag open. Voorzitter Paul Blom geeft aan dat alle kinderen van de omringende dorpen welkom zijn. "Wees welkom je hoef geen lid te zijn maar wij waarderen dat wel en het kost maar €5 per gezin per jaar." Voor volwassenen wordt nog naar een passende oplossing gezocht wat betreft het afstand houden van anderhalve meter.

De leden van de club houden de Corona regels goed in de gaten. " We houden 1,5 meter afstand, er mogen niet meer dan 125 schaatsers op de baan. De Koek en Zopie is alleen “take away” open .Het ijs is redelijk en gaan we de komende dagen proberen te optimaliseren. Alvast veel plezier en denk aan elkaar."

IJsbaan Snevert open voor donateurs

Bij Schaatsvereniging De Magnusrijders mag er ook geschaatst worden. De 400-meter ijsbaan aan de Snevert is sinds donderdag 11 februari vanaf 15.00 uur geopend voor donateurs, onder strikte coronaregels. Zo mogen alleen donateurs komen, indien zij van tevoren hebben opgegeven. Er is een maximaal van 200 donateurs per tijdvlak. Niet donateurs moeten eerst 6 euro per gezin doneren eer zij mogen schaatsen. Er is strikt eenrichtingsverkeer en er moet 1,5 meter afstand gehouden worden. De ijskeet op het Nic Veldboerpark is alleen toegankelijk voor bestuursleden van De Magnusrijders, vrijwilligers en schaatsers die van het toilet gebruik willen maken. Koek- en zopiekraam op het buitenterrein (afhalen). De ijsbaan aan de Snevert is open van 15.00 tot 20.00 uur (i.v.m. avondklok)

Niet alle banen zijn open

Niet alle ijsbanen in de gemeente Schagen zijn open. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de coronaregelgeving. Zo wordt er bij De Volharding in T Zand niet geschaatst. Het bestuur van “De Volharding” heeft overleg gehad met de gemeente en de KNSB en moet aan vele CORONA eisen voldoen om open te mogen. De vrijwilligers van “de Volharding” kunnen hier helaas niet aan voldoen. Iedereen moet b.v. op anderhalve meter afstand gehouden worden op het ijs, er moeten routes worden aangelegd en nog vele andere eisen. Het bestuur wordt hier op aangesproken en kunnen dit niet garanderen. Daarom is het volgende besloten, hoe jammer dit ook is: de ijsbaan blijft gesloten voor publiek. Het bestuur betreurt dit bijzonder maar de gezondheid van mensen kan niet gegarandeerd worden helaas.

De ijsbaan Het Zwanenwater in Callantsoog blijft tevens gesloten, net als de ijsbaan Oudkarspel. "We hadden ons er zo op verheugd, maar helaas niet onze ijsbaan, want die gaat dus niet open” aldus voorzitter Peter Kos. Wij kunnen niet garanderen dat de enthousiaste schaatser zonder viruszorgen kan schaatsen op onze baan. Wij betreuren dit bijzonder, maar de gezondheid van mensen staat voorop! Als een kleine compensatie heeft het bestuur besloten dit jaar geen contributie te vragen."


Schaatsen is voor jong en oud
Soms moet je even geholpen worden met schaatsen aantrekken.
Afbeelding
Afbeelding