Mariakapel aan de Keins.
Mariakapel aan de Keins. (Foto: aangeleverd)

Uit de Historie van Noord-Holland

Mariakapel aan de Keins

Misschien dat alleen 'nieuwe' Noord-Hollanders de Mariakapel aan de Keins bij Schagen niet kennen. Duizenden Noord-Hollanders en ver daar buiten, weten de devotiekapel, waar de altijd verse bloemen en per jaar duizenden kaarsen branden bijna blindelings te vinden. Een eeuwenoud verhaal vertelt dat tijdens een vreselijke storm in 1508 de zee weer genadeloos toesloeg. Golven sloegen over de simpele verhoging en vernielden de gewassen op het land.

De huizen in het gehucht waren gebouwd op terpen en bleven gespaard. Enkele mensen hoorden in het geweld van de storm een kind huilen. Men haalde een kindje dat vastgebonden was op een Mariabeeld uit de golven; een deel van de houten boeg van een uiteengeslagen schip. Het kindje was gered en het met mos begroeide beeld maakte men schoon in een waterput. Bewoners uit de omgeving, die voor henzelf en hun vee het water gebruikten, ontdekten, dat zij en hun zieke vee, genazen van hun kwalen. Uit dankbaarheid bouwden zij een eenvoudige kapel in de waterput in 1519 ter ere van het Mariabeeld.

In 1586 brak een andere storm los. De Beeldenstorm raasde over ons land en het kapelletje werd platgebrand. Het Mariabeeld werd op een wonderlijke wijze gered, maar verdween voor eeuwen uit het zicht. Een van de verhalen is dat het Mariabeeld in 1930 in een sloot gevonden werd bij de nog niet ingepolderde Wieringermeer. Onderzoek wees uit dat het boegbeeld uit 1475 stamt en vol met zoutkristallen zit. In het Hoorns museum is het beeld te bewonderen. Een keramische vervanger, vervaardigd door Jules Rummers uit Roermond.

In 1954 werd de Mariakapel herbouwd en in 1956 ingezegend. In de kapel heerst rust en vrede voor je gekwetste ziel of je gebroken hart. De kapel ligt op een belangrijke leylijn, die rechtstreeks naar Santiago De Compostela gaat. Ik meng mij niet in het gekissebis, van voor - en tegenstanders van het wel of niet plaatsen van het originele beeld in de kapel.

Het lijkt mij heerlijk om dicht bij het oude beeld te zitten en haar kracht en liefde te voelen! Maar als dezelfde Maria in andere vorm dezelfde liefde geeft?

Atti Smit-Ran.