Afbeelding
(Foto: Otte W. Zijlstra)

Zomertaling steeds zeldzamer!

Daar was ik blij mee: mijn eerst Zomertaling van dit voorjaar en ik kon hem ook nog mooi op de plaat zetten.

We hebben hier ook nog de veel algemenere wintertaling, maar die is winterhard en kunnen we in alle jaargetijden aantreffen. Zo niet deze zomertaling. Als je hem bij de weidevogels rekent dan zou het één van de meest kritische zijn. Bovendien erg storingsgevoelig die snel opvliegt.

Het is ook de enige eend waarvan de gehele populatie overwintert in tropisch Afrika en dan met name Niger en Senegal. Hij en zij maken het zich wel moeilijk om zover te trekken voor de overwintering. Van de eenden leggen zij de grootste afstand af tussen de broedgebieden en de tropische overwintering gebieden. In Afrika (Tsjaadmeer en omstreken) hebben ze soms te maken met grote droogte en voor een moerasvogel is dat niet echt aantrekkelijk.

Het is dus een trekvogel waarbij ze hier in Nederland al diverse bedreigingen tegenkomen. Biotoop verslechtering, onder andere door ontwatering, lijken de sterke afname te veroorzaken.

Daar komen nog bij de gevaren in de overwintering-gebieden en tijdens de trek moeten ze ook de schietgrage zuiderburen zien te ontwijken. Geen wonder dat er een afname is van 90% sinds de jaren vijftig. De huidige aantallen komen uit op ruim 1000 paar in Nederland. Gelukkig hebben ze hebben wereldwijd gezien een groot verspreidingsgebied, waarbij Nederland de westelijke begrenzing vormt. De populatieomvang mondiaal gezien bedraagt ca. 2,5 miljoen.


Was getekend Otte W. Zijlstra


Afbeelding