André Duivenvoorden (l) en Frans van Lierop in de Podertuin.
André Duivenvoorden (l) en Frans van Lierop in de Podertuin. (Foto: JB/RM)

'Het gaat om de variatie'

ANNA PAULOWNA - Aan de Molenvaart 2, tegenover de voormalig hervormde kerk, ligt de kleurrijke Poldertuin met in haar midden het statige Polderhuis. De Poldertuin is in 1855 aangelegd naar een ontwerp van tuinarchitect Jan David Zocher jr. (1791-1870). Hij ontwierp ook het Vondelpark en de tuin van Paleis Soestdijk.

Poldertuin in Anna Paulowna meer dan een bezoek waard

"En de Keukenhof", weet André Duivenvoorden, oud-bloembollenkweker en voorzitter van de stichting Poldertuin welke in de volksmond ook wel 'Klein Keukenhof' wordt genoemd. "De mensen noemen het zo, maar in feite mag het niet zo heten want we willen De Keukenhof helemaal de loef niet afsteken. Dit is een open wandelpark terwijl dat in De Keukenhof niet het geval is." Bestuurslid en bewoner van het Polderhuis Frans van Lierop vult aan: "De Keukenhof is maar liefst 25 keer groter hè? Verleden jaar zijn er door de coronapandemie niet veel bezoekers geweest, maar dat jaar ervoor werd De Keukenhof in een tijdsbestek van acht weken bezocht door zo'n 1,2 miljoen belangstellenden. De Keukenhof is altijd zo'n acht weken open, nooit langer." De Poldertuin daarentegen is altijd open én gratis toegankelijk met dank aan de gemeente Hollands Kroon. "Als onze bezoekers de coronaregels goed in acht nemen en ze naleven zijn ze te allen tijde van harte welkom", meldt Duivenvoorden.

Bloei

De Poldertuin - welke eigendom is van de gemeente Hollands Kroon - is er in de huidige hoedanigheid sinds 1982 en wordt sinds 2014 geëxploiteerd door Stichting Poldertuin, welke naast voorzitter André Duivenvoorden en bestuurslid Frans van Lierop bestaat uit Leo Huiberts en boekhouder Nico Vonderbank. In het najaar planten vrijwilligers duizenden bollen in de grond, die in het voorjaar tot bloei komen. Het is een tuin met voorjaarsbloeiers (hyacinten, narcissen, tulpen, bijzondere bol- en knolgewassen). De bloembollen worden telkenmale beschikbaar gesteld door bloembollenkwekers uit de regio. De bordjes erbij geven aan om welke soort het gaat. "We vinden het belangrijk om goed aan te geven om welke soort het gaat. Als we het niet zeker weten, zetten we er geen bordje bij", zegt André Duivenvoorden. Vanaf half maart tot half mei staat de tuin in bloei en is de Poldertuin op z'n mooist. "Door het koude voorjaar kan de Poldertuin dit keer minstens worden bezocht worden tot rond de 20e mei."

Enthousiasme

Duivenvoorden vervolgt: "De kwekers reageren jaarlijks zonder uitzondering positief op onze vraag naar het gratis beschikbaar stellen van hun bollen. Ik heb nog nooit een 'nee' gekregen. In de beginjaren was het meer een plaatselijk gebeuren waarbij de meeste kwekers uit Breezand en Anna Paulowna kwamen. Zij gaven bollen en dat waren er altijd genoeg. Doordat er door de jaren bomen zijn weggevallen door de Iepziekte kwam er steeds meer ruimte." Frans van Lierop: "Niet alleen achter vielen veel bomen weg, want bij ons in de voortuin zijn ook wel zo'n 20 van die 'grote jongens' verdwenen. Dus er kwam veel meer ruimte én enthousiasme."

Groeien

Duivenvoorden: "Met als gevolg dat de bollen tegenwoordig uit het hele noordelijk zandgebied afkomstig zijn. Dat gebied strekt zich uit van Burgerbrug tot aan Den Helder. Door de jaren heen zijn we gaan groeien. Voorheen toonden we kleine cirkels bollen met een doorsnee van zo'n 60cm, maar sommigen raakten daar op uitgekeken en vonden het bekrompen. Nou dan moet het tussen je oren ook groeien en toen kwamen we erachter dat we andere vormen moesten gaan maken met wat grotere eenheden."

Truffel

Van Lierop: "Dat had er ook mee te maken dat vroeger de scholen hielpen met het planten. Die jongens konden niet met een truffel (steekschop met twee houten handvaten, red.) overweg om in te rooien. Dus zij spitten toen een gaatje waar een zak bollen in moest en dus kreeg je allemaal van die ronde cirkels. Wij maken tegenwoordig lange bedden waar grotere eenheden in passen."

Lees verder pagina 23.


De Poldertuin is zeker tot 20 mei het bezoeken meer dan waard.
Vele bezoekers weten de Poldertuin te vinden.