Vele bezoekers hebben de weg naar de Poldertuin al gevonden.
Vele bezoekers hebben de weg naar de Poldertuin al gevonden. (Foto: JB/RM)

'Het gaat om de variatie'

Vervolg van de voorpagina.

Op de vraag hoeveel soorten bollen de Poldertuin vertegenwoordigt, antwoordt André Duivenvoorden: "Zo'n 250 soorten tulpen, een 135 soorten narcissen, 40 soorten hyacinten, en zo'n 35 à 40 soorten bijzondere bol- en knolgewassen." Van Lierop: "En ze komen allemaal uit deze streek, geen enkele bol uitgezonderd." Duivenvoorden: "De verscheidenheid in ons rayon is zo groot dat we niet verder hoeven te kijken." De Stichting Poldertuin onderhoudt de Poldertuin met achttien vrijwilligers in totaal. "Het zijn eigenlijk allemaal 'ouwe' vakgenoten en ze komen allen uit deze streek", zegt Van Lierop, die samen met vier broers het familiebedrijf W. Lierop en Zonen heeft gerund. "Nog één broer is er werkzaam en voor de rest is het bedrijf in handen van kinderen van ons, waaronder mijn zoon."

Niet alleen is de Poldertuin een fleurig en leerzaam uitje, ook is het een prachtige promotie voor de bloembollenteelt in de regio. Van Lierop: "Kijk, het is hetzelfde als de Lentetuin in Breezand, daar sta je ook voor de algemene reclame. Een enkeling schrijft een soortnaam op en hoor je dan zeggen: 'kijk dat is een mooitje'. Als leverancier heb je er niet veel baat bij, dus je moet het zien als een mooie promotie." Dat deze promotie wordt gewaardeerd blijkt uit de bezoekersaantallen. Van Lierop: "We hebben natuurlijk geen kaartverkoop, dus we kunnen geen exacte cijfers geven, maar ik zeg dat er meer mensen in de Poldertuin komen dan in de Lentetuin en daar komen er 20.000 per jaar. Het is natuurlijk geen goed vergelijk want de Lentetuin duurt maar vijf dagen en bij ons kunnen mensen een week of zes genieten van de bloemenpracht." De bezoekers die de Poldertuin trekt komen volgens Duivenvoorden en Van Lierop ook van buiten de regio. Van Lierop: "We zien dat de laatste jaren steeds meer groeien. Er zijn zelf mensen woonachtig naast de Keukenhof die zeggen: 'We komen mooi naar jullie toe'. 'De Zuid' is natuurlijk zogenaamd de bollenstreek maar eigenlijk is dit de bollenstreek want hier staan er veel meer. Dus er is hier zat te zien." Zo ook in de Poldertuin die maar liefst anderhalve hectare beplantbaar gebied herbergt.

Variatie

De werkzaamheden die de Stichting Poldertuin op haar bordje heeft, bestaan uit het onderhouden van de tuin waar bollen geplant worden. Duivenvoorden: "In de laatste week juli gaan er drie mensen van ons de regio door waarbij ieder zijn eigen wijk heeft. Ze vragen dan aan de bollenkwekers of zij hun bollen weer beschikbaar willen stellen. Dan kan natuurlijk ook per mail, maar wij hebben altijd gezegd dat we ze liever persoonlijk bezoeken. Zo onderhouden we meteen een beetje contact met de kwekers. Daarna starten we in de planttijd in september met het klaarmaken van de tuin. Begin oktober beginnen we met planten. Daar hebben we ongeveer een week of drie voor nodig. Als de bomen rond half december zo goed als kaal zijn, gaan we bladruimen want met teveel bladeren worden de bollen te warm en dan lopen ze veel te vroeg uit. Plus dat ze dan veel te vroeg boven de grond komen en de winter er nog overheen krijgen."

Zonnig

De bloemenpracht is elk jaar weer de moeite waard en daar is het de stichting ook alles aan gelegen. Duivenvoorden: "Het mooiste zou zijn als we vruchtwisseling zouden kunnen toepassen, maar dan krijg je gedeeltes in de tuin die niet het hele seizoen door in bloei staan. Daarom planten wij alles meteen door de hele tuin heen." Van Lierop: "Variatie moet je hebben want er moet altijd wat te zien zijn in een vak. Het moet niet zo zijn dan na twee weken het hele vak is uitgebloeid." Nadat de bollen zijn uitgebloeid wordt alles eruit gerooid. Duivenvoorden: "We zijn met allemaal mensen die het gewend zijn om met bollen te werken, dus dat gaat prima. Vergeet niet dat we bij elkaar zo'n 2200 uur per jaar in de Poldertuin steken." Van Lierop: "Maar de leeftijd neemt toe, want soms roepen we tegen elkaar: 'kan jij het over vijf jaar nog?'. Want als het niet meer gaat moet je natuurlijk wel zorgen dat er nieuwe aanwas van jongere gasten komt. Maar daar zijn we niet bang voor, want via via gaat dat echt wel lukken." Kortom, we kunnen rustig stellen dat de toekomst van de Poldertuin er - dankzij de inzet van de stichting en de gemeente Hollands Kroon, waarmee een zeer goed samenwerkingsverband wordt onderhouden - er zeer zonnig uitziet.

Meer informatie

De unieke tuin is dagelijks (ook in de winter dankzij een natuurgebied van 30 ha achter het Polderhuis, red.) gratis te bezoeken voor wandelaars. Honden mogen ook mee, maar moeten wel aan de lijn.

Zie ook Facebook Poldertuin Anna Paulowna of https://poldertuin.mystrikingly.com/. Meer informatie over de bloembollenteelt in Anna Paulowna is te vinden op: http://www.bloembollenteelt-annapaulowna.nl/

De tuin staat er weer fleurig bij.