Openluchttheater Caprera in Bloemendaal.
Openluchttheater Caprera in Bloemendaal. (Foto: Archieffoto RM)

Versoepelingen teleurstellend voor openluchttheaters

REGIO - Hoewel de onlangs aangekondigde versoepelingen de nodige ruimte biedt voor culturele instellingen zijn de Nederlandse openluchttheaters zeer teleurgesteld.

Meeste openluchttheaters houden deuren gesloten

De aangekondigde versoepelingen betekenen voor de meeste openluchttheaters dat er vanaf 5 juni niet meer dan 50 bezoekers bij voorstellingen aanwezig mogen zijn. Voor openluchttheaters met een zitcapaciteit van meer dan 1000 bezoekers geldt 250 bezoekers als norm. Omdat slechts één op de zes openluchttheaters een capaciteit heeft van meer dan 1000 zitplaatsen houden de meeste openluchttheaters de deuren gesloten.

Veilige manier

De vereniging Openluchttheaters Nederland pleit er voor niet te rekenen met absolute cijfers maar met de individuele capaciteit van de theaters. De openluchttheaters zijn volledig ingericht op een veilige ontvangst van bezoekers gebaseerd op de geldende maatregelen als de anderhalve meter afstand, routings, et cetera. Het verbaast de vereniging openluchttheaters Nederland dan ook dat openluchttheaters gelijk getrokken worden met reguliere theaters en horeca.

‘Openluchttheaters zijn bij uitstek de plekken waar op een veilige manier het culturele leven weer op gang kan worden gebracht’ aldus de vereniging. De teleurstelling is dan ook groot nu er wederom weinig mogelijk blijkt te zijn.