Sticbting Dupla ontwikkelde aparte manier van paardrijden.
Sticbting Dupla ontwikkelde aparte manier van paardrijden. (Foto: Marijke Ruiten)

Stichting Dupla viert 25-jarig jubileum met open dagen

BARSINGERHORN - Voor meervoudig gehandicapte kinderen en volwassenen is paardrijden moeilijk of zelfs onmogelijk doordat ze bijvoorbeeld geen of onvoldoende beheersing over hun spieren hebben en daardoor geen evenwicht kunnen vinden. Speciaal voor hen is een aparte manier van paardrijden ontwikkeld. Met als hulpmiddel: het huifbed. De Stichting Dupla maakt het al 25 jaar mogelijk dat mensen met een ernstige handicap toch de mogelijkheid hebben om paard te rijden, te ontspannen, blij te zijn, zich even soepel te voelen, de darmen te stimuleren, uit te gaan en te genieten.

'Vrijwilligers zijn te allen tijde van harte welkom'

De Stichting Dupla is 25 jaar geleden opgericht door Piet en Carolien Bregman. "Onze dochter Moniek werd meervoudig gehandicapt geboren en kon absoluut niet op een paard zitten, terwijl we wel paardjes hadden", zegt Carolien. "Nadat we een aantal keren met haar bij de 'Manege zonder drempels' in Bennekom zijn geweest, waar ook met een huifbed werd gereden, zagen we hoe heerlijk ze het vond en hoe goed ze tijdens het paardrijden ontspande. Alleen de autorit ernaar toe vond ze vreselijk. Dus toen dachten wij: 'wat ze daar kunnen, kunnen wij ook'. We zijn ermee begonnen op de woensdagochtend in de manege van Paardensportvereniging Bucephalus in Barsingerhorn. Met een huifbed, twee pony's en een koetsier die het aandurfde want het was toch een heel avontuur."

Een avontuur dat nu al 25 jaar duurt en vele mensen met een lichamelijke en/of fysieke beperking het nodige plezier biedt. Carolien: "Na drie weken zat de woensdagochtend vol want alle vriendjes en vriendinnetjes van Moniek wilden dat ook wel meemaken." Moniek Bregman overleed in 2000 op negenjarige leeftijd. "Ze heeft zo ontzettend genoten van het paardrijden dat wij besloten met de Stichting Dupla door te gaan."

Aanvragen

Nu na 25 jaar beschikt de Stichting Dupla over een lift om met een rolstoel in de kantine te kunnen komen, over drie huifbedden, een eigen vee- en aanhangwagen en een eigen rijhal in voornoemde manege. Er wordt niet meer alleen gereden op de woensdagochtend, maar voor de coronapandemie op drie à vier ochtenden in de week en om de week op zaterdag. "In het zomerseizoen reden we zelfs zes dagen in de week", zegt Carolien. "En van april tot september, het zogenaamde groene seizoen, reden we ook altijd op locatie. Op de vrijdag altijd naar Reigersdaal en voor de rest op locaties uiteenlopend van Den Helder tot Noordwijk aan toe. De aanvragen komen overal vandaan. Voor onze vrijwilligers een geweldige, maar ook lange dag."

Genieten

De Stichting Dupla (Hongaars woord, dat ‘dubbel’ betekent. Dupla werkt met meervoudig gehandicapte mensen die dubbele pret hebben op het huifbed, waar twee pony’s onder lopen, red.). bestond op 12 december 2020 officieel 25 jaar, maar door de coronapandemie kon het jubileum toentertijd alleen online worden gevierd. Dat werd gedaan door middel van een feestfilm en een actie. De film is nog te zien op de website stichtingdupla/feest.

Carolien: "Het is een film over de paardendag, waarop onze vrijwilligers laten zien hoe de cliënten genieten van het huifbedpaardrijden. Het genieten spat ervan af! Ook de muziek en tekst van het liedje 'Dit zijn wij' van Femke en Anne-Kees Meines sluit in deze film heel mooi aan. De film is samengesteld door Angie Nephews, die van vele mooie beelden een geheel heeft weten te maken. Door deze geweldige film heeft onze stichting een mooi bedrag opgehaald."

Lees verder pagina 17.







Bezoek de open dagen van Stichting Dupla p 9 en 11 juni.