Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg is vanaf zaterdag 5 juni weer te bezoeken.
Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg is vanaf zaterdag 5 juni weer te bezoeken. (Foto: Margreet Frowijn-Druijven)

Museum Vreeburg gaat weer open

SCHAGEN - Nu de musea weer open mogen is Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg vanaf zaterdag 5 juni weer op woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur te bezoeken. In de maanden juli en augustus ook op zondag. Voor het bezoek moet van te voren worden gereserveerd en is het dragen van een mondkapje vanaf 13 jaar verplicht. Reserveren kan uitsluitend telefonisch op nummer 0683979716.

Voor nadere informatie zie www.museumvreeburg.nl Het museum is aan de Loet nr. 14 te Schagen te vinden. Het is t/m oktober geopend.

In verband met de beperkte opening vorig jaar is de tentoonstelling Oorlog en Verzet ook dit seizoen weer te zien met een kleine uitbreiding, die betrekking heeft op de “Vesting Schagen”. Schagen stroomde in 1941 vol met Duitse militairen en werd versterkt met loopgraven, keermuren enz. alsof het in de voorste frontlinie lag.

De Heerenboschbuurt werd door de Duitsers “de Citadel” genoemd. Bij een eventuele geallieerde invasie was het de bedoeling deze als een egelstelling te verdedigen. Op een fotowand is een en ander te zien.


Nieuw is de tentoonstelling “Poesiealbum”. In een poesiealbum lieten/laten voornamelijk meisjes tot ongeveer 12 jaar, familieleden, vriendinnetjes en meesters of juffen een klein gedicht schrijven. Opvallend is dat in de loop der jaren de handschriften enorm zijn veranderd. Het oudste boekje dat in Vreeburg is tentoongesteld dateert uit 1874.


Verder is de vaste collectie te bewonderen, zoals de stijlkamers, de oude boerengereedschappen enz. en niet te vergeten de prachtige authentieke rijtuigen van de Westfriese Folklore.