Jill, Roisin, Dinte , Siz en Evie verkopen spullen gemaakt van afval.
Jill, Roisin, Dinte , Siz en Evie verkopen spullen gemaakt van afval. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

‘Wie maakt ons los?’

Algemeen

SCHAGEN – Leerlingen van groep 7 van de Julianaschool in Schagen verkochten woensdag en donderdag in het Makado Centrum zelfgemaakte artikelen van afval. Het is onderdeel van het Naaiatelier dat drie jaar geleden door de toenmalige groep 7 leerlingen is opgestart.

Leerlingen Julianaschool verkopen zelfgemaakte items van afval

Sieraden, mokken met vetbolletjes voor vogels, geurzakjes en kussentjes zijn slechts enkele items die de leerlingen hebben gemaakt voor de verkoop. De verkoop gaat hard, want donderdag eind ochtend was de tafel een stuk leger dan de dag ervoor. In groepjes van vier zijn de leerlingen de hele woensdag en donderdag in het Makado Centrum om hun zelfgemaakte spullen te verkopen. Deze ochtend zijn Jill, Roisin, Dinte , Siz en Evie verantwoordelijk voor de verkoop. De begeleider, vaak een ouder of een leerkracht, is altijd aanwezig om een oogje in het zeil te houden. 

Het naaiatelier bestaat voor het derde jaar en is erg gegroeid. Op school zijn er zes naaimachines waar de leerlingen op kunnen werken. Ze proberen dagelijks bezig te zijn met het maken van allerlei dingen die uit afval ontstaan.

De visie is simpel en duidelijk. “We zijn een duurzaam bedrijf. We recyclen zoveel mogelijk. We vinden het bijvoorbeeld zonde dat een kledingstuk met een gat erin zomaar weggegooid wordt. Wij kunnen zo’n kledingstuk repareren voor u. Wij vinden het zonde dat er zoveel weggegooid wordt. Dat is heel slecht voor de wereld. Gebruik zo weinig mogelijk plastic. Stof is beter voor de natuur en zeker als het gerecyclede stof is,’’ staat op de website van Naaiatelier. 

Omdat het de leerlingen niet om het geld gaat, heeft de klas gekeken naar welk goed doel al het geld wordt geschonken. Na lang beraad is het goede doel Wereld Natuur Fonds geworden. De leerlingen werken ook op bestelling. Dat houdt in dat een product gemaakt wordt nadat via de website een order is geplaatst. kijk voor meer informatie op https://obsjulianaschool.nl/groep-7-8-onderneemt/naaiatelier-groep-7.