Afbeelding
(Foto: JB/RM)

Viking liefde

Gunnar tuurt over de wildrollende golven, die grijs-wit oplichten in de vallende schemering. Hij moet op volle zeilen varen; pas in het zicht van land nemen de roeiers hun taak weer over. In het vooruitzicht van buit en genot, beulen zij zich af.

Deze reis heeft Gunnar andere plannen. Spieren als kabels spannen zich onder een vrij blanke huid en met zijn rode haar en rood krullende baard is de noorse Viking Gunnar nu al een levende legende. De naam Ran kreeg hij van de mythologische Godin Ran, Godin van de zee.

Gunnar schreeuwt commando's over het dek. Een man van staal lijkt hij maar het verlangen naar het meisje ,met de blonde vlechten, dat op 't land van Texel woont, brandt in zijn ziel.

Gunnar verlegt zijn koers, die via 'Husiduna' naar de Egmonden voert, om daar handel te drijven. Zijn hartstocht bepaalt zijn koers!

Langs de smalle doorgang van ''t Vli' en de gevaarlijke ondiepten en kreken, doemt de nederzetting 't Skil op. Daar leeft Iselen met haar familie een bestaan van landbouw, veeteelt en ruilhandel. Hij had haar op zijn vorige reis kunnen roven en bezitten, maar een vreemde verlegenheid weerhield hem. Na een geslaagde ruilhandel met prachtig geweven hemden, messen, kookpotten en gedroogd vlees en vele gelooide huiden, zeilde Gunnar terug. Overslaande golven verkoelen zijn verhitte gezicht. Hij komt terug; dat staat vast!

Roeiend langs de kust naderen zij de nederzetting 't Skil; is Iselen er nog, of met jagers, die al jagend langs zandribben en poelen, met hun buit naar Wiron meegegaan? Het laatste deel waadt Gunnar door de inham, waar hij haar ziet staan! Zijn Iselen in een zacht geweven jurkje versierd met bruine kralen in een cape van zwart schapenbont, 

Gunnar ziet haar, voor wie hij zijn bemanning bedroog, door een waas. Zijn lijf gloeit en de strak gespannen spieren doen hem pijn. Gunnars grote rode baard danst met hem mee. Nog een paar sprongen door het ondiepe water en dan sluit Gunnar Iselen in zijn sterke armen. De zachte rondingen van haar lichaam voegen zich naar zijn hunkerende lijf. Gunnars mond voelt de aderen in haar hals heftig kloppen! In volle overgave beleven zij hun liefdesdaad. Bomen en dieren zijn getuigen van een getemde Viking, die zijn thuis gevonden heeft. Op Texel wil hij blijven en nederzetting 't Skil tot centrum voor alle Vikingen maken. Hun zonen zullen de zeeën bevaren en met rijke buit terugkeren. Wel zendt Gunnar Ran boodschappers naar skil Borin op Wiron.

Als dichterverteller zullen zijn Vikingbroeders en hijzelf, verhalen vertellen over Gunnar en Iselen en eten en zuipen op hun geluk. Wanneer de fluwelen nacht valt over 't Skil, waakt Godin Ran, Godin van de zee over Iselen en Gunnar; stamouders van een nieuwe generatie Noorse Vikingen.

Eeuwen later; Texel is nu een eiland, hoor je soms, bij heldere sterrenhemel, een harde schreeuw! De oerkreet van Gunnar de Noorse Viking.