In oktober werd er - in vergelijking met vorig jaar - veel vaker ingebroken.
In oktober werd er - in vergelijking met vorig jaar - veel vaker ingebroken. (Foto: Adobe Stock)

Risico auto-inbraak toegenomen

Het aantal auto-inbraken neemt weer toe. In oktober werd er - in vergelijking met vorig jaar - veel vaker ingebroken. Dit blijkt uit onderzoek van politiecijfers door LocalFocus.

In Overijssel nam het aantal auto-inbraken fors toe, evenals in Noord-Holland en Noord-Brabant. Zo werd er opmerkelijk vaak ingebroken in Hengelo. De politie registreerde tot en met oktober ruim 31.000 diefstallen uit auto's, wat afgelopen jaar rond de 38.000 was. Hoewel het dus in absolute aantallen minder is, wordt er in een kortere tijdsspanne vaker ingebroken. Een soort inhaalslag dus.

Laat geen kostbare spullen liggen

Het belangrijkste advies om een inbraak te voorkomen is om geen kostbare spullen in de auto te laten liggen. Dus geen telefoons, tablets, laptops of andere lokkers voor gajes. Gelegenheid maakt de dief, dus zonder gelegenheid is er ook veel minder kans op een auto-inbraak. Helaas is er ook een categorie dief die niet alleen alles meeneemt wat los zit, maar ook dat wat vast zit: denk hierbij aan gestolen stuurwielen, airbags, infotainmentschermen en dergelijke. Het blijft dan ook verstandig om altijd een alarm te gebruiken en de auto niet op een te onveilige plek te parkeren.