Het hijsen van de groene wimpel door wethouder Erik Bekkering
Het hijsen van de groene wimpel door wethouder Erik Bekkering (Foto: Gemeente Bergen)

Primeur in Noord-Holland

CAMPERDUIN - Er rijden vaak grote shovels over het strand en je lijkt alleen maar zand te zien. Maar: “Strand is dus gewoon natuur en wel een natuur die we keihard nodig hebben.” Dat waren de woorden van Marijke van Langen van Landschap Noord-Holland bij de bekendmaking van Camperduin als eerste Groene Strand van Noord-Holland.

Door: Ed Bausch

“Strand is dus ook gewoon een heel dynamische natuur”

Door een flinke bijdrage van de Postcodeloterij voor de periode 2020-2024 konden de beleidsmakers aan de gang. Landschap Noord-Holland (en de andere ‘Landschappen’ aan de Nederlandse kust), overheden, stichting Duinbehoud, de stichting Anemoon en het IVN beijveren zich om in vier jaar tijd 200 kilometer aan strand als ‘Groen’ te kunnen bestempelen. 

Gelijktijdige presentatie in drie provincies

Woensdag werd met vooral ook talrijke vrijwilligers in strandpaviljoen Struin gevierd dat Camperduin nu al ruimschoots voldoet om die titel te kunnen dragen. Tegelijkertijd vonden zulke bijeenkomsten plaats in Zuid-Holland en Zeeland.

Hand schoonmaken

“Het strand is de overgang van zee naar duin en dat is een voedselbiotoop die veel beter zou moeten worden beschermd dan nu”, zo stellen de initiatiefnemers. “recreatie en toerisme zijn prachtig, maar het mag wel meer tussen de oren gaan zitten dat het strand vooral ook een stuk natuur is, waar we als mens te gast kunnen zijn. Dus we gaan er veel meer aan doen dat natuurbeleving ook daar belangrijker wordt, dat we als mensen dus vooral die natuur moeten respecteren en dat we die natuur in haar kracht moeten houden.” Dus plastic weren, ook op de terrassen van de strandtenten, handmatig schoonmaken in plaats van met brullende motoren, broedplaatsen omheinen, bezoekers met informatiepanelen enthousiast maken over de rijkdom van het strand en de noodzaak van bescherming.

Lokale gemeenschappen

Daarvoor zijn, heel modern, overal ‘strandcommunities' aan het ontstaan, waarin overheden, instellingen, ondernemers en vrijwilligers samenwerken. In Camperduin is die samenwerking nu al heel sterk en dus was er appelgebak bij de koffie. Wethouder Erik Bekkering hees in stromende regen de groene wimpel in top. Die wimpel hangt aan dezelfde mast als de bekende blauwe vlag. Maar die wimpel zegt: Welkom in de natuur, geniet van een echt schoon strand en respecteer het. Er wordt gewerkt aan Groene Wimpels op stranddelen in Bloemendaal, IJmuiden, Castricum en later Texel, Heemskerk, Petten. En zo ook in de andere kustprovincies.

Jutten en opruimen op het strand
Afbeelding