Ela Hulshoff en Pim Weeda van Scoronlo
Ela Hulshoff en Pim Weeda van Scoronlo (Foto: Ed Bausch)

Gewone mensen in een prachtnatuur

SCHOORL - '‘Wie de geschiedenis niet kent, begrijpt minder van het heden''. Zo staat het op de folder van Scoronlo, de vereniging die alsmaar verder schrijft aan de cultuur-historie van Aagtdorp tot Camperduin. Wie wist bijvoorbeeld dat Schoorl vroeger eigenlijk de ‘top van Holland’ was, toen de Waddenzee daarboven al begon? Veranderingen in het landschap, veranderingen in maatschappelijke visies, economische ontwikkelingen, het wel en wee van de bewoners in het gebied door de eeuwen heen: in de jaarboeken en andere uitgaven van ‘Scoronlo’ wordt het allemaal prachtig beschreven. In de winter is het gebied, polder, bos, duin, strand, al mooi, laat staan nu de zomerse wind witte wolken over polder, bos, duin en strand laat schuiven. Het Bergens Nieuwsblad ging op bezoek bij twee leden van het bestuur, Pim Weeda en Ela Hulshoff.

Door: Ed Bausch

“Van de duinen stromend water speelt hier een grote rol”

In het oude Raadhuisje van Groet heeft de vereniging als medegebruiker sinds 2017 een mooi onderkomen. Iedere dinsdagmiddag (niet in juli en augustus) wordt daar gearchiveerd en worden nieuwe vondsten besproken. Iedereen is er dan welkom aan de Groeter Brink. Schoorl is bekend van de hoogste duinen van het land. Die beginnen al als je aan komt rijden vanuit Petten, langs het zo fraai gerenoveerde vogelgebied aan de voet van de voormalige Hondsbossche Zeewering, die nu aan de zeekant deel uitmaakt van een schitterend aangelegde nieuwe duinstrook. Dan zie je bij Camperduin een zeker voor Nederlandse begrippen fascinerend beeld opdoemen.

Een heel gewone boerengemeenschap

Zo kun je het gebied van Camperduin tot Aagtdorp wel karakteriseren. En dat voel je overal aan weerzijden van de zich door de buurtschappen slingerende Heereweg. Akkerbouw was hier overal te vinden. Vaak op kleine schaal. In de loop van de vorige eeuw kwam het toerisme op. Er waren vooral veel gewone campings, die nu zijn opgeslokt door landelijk opererende bungalowparkketens. 

De jaarboeken van Scoronlo zijn een ware aanbeveling

Dat geeft weer een ander soort verandering. Pim Weeda kwam vanwege de liefde naar Schoorl en woont al lang aan het Hargergat. Daar vond de man die in Amsterdam de grafische MTS deed, en later kunstenaar en docent werd, ook de liefde en de belangstelling voor de unieke natuur van Schoorl. “We moeten de recente discussie over de bomenkap toch wat genuanceerd zien”, zegt hij. “Die hoge duinen zijn mede ontstaan doordat het zand kon stuiven. Dus dat daar meer ruimte voor wordt gemaakt, dat begrijp ik wel, hoewel de bossen ook prachtig zijn. We moeten niet vergeten dat de dennen vooral ook zijn aangeplant als productiebos. Pim heeft ook een grote kennis opgebouwd van de duinrellen, die het water afvoeren van duin naar polder.

Schitterende jaarboeken

Pim heeft cursussen gevolgd en is nu een bevlogen natuurgids in de duinen. Binnenkort kunnen zijn excursies weer starten. “In het najaar komt de serie lezingen weer op gang”, zegt Ela Hulshoff. Zij kwam in 1973 vanuit Amstelveen naar Schoorl en voelde zich meteen thuis. “Door het werken met de andere bestuursleden aan de geschiedenis van het gebied wordt dat thuisgevoel alleen maar sterker.” De vereniging telt nu 277 leden, een lidmaatschap kost slechts 15 euro per jaar en dan steun je het werken aan de geschiedenis, de lezingen en excursies. Die geschiedenis lijkt op het eerste gezicht minder spectaculair dan die van Bergen en de Egmonden, maar is vooral anders, een geschiedenis van gewone mensen in een prachtnatuur. En daarmee is die geschiedenis rijk en meteen ook de aanleiding om altijd de waarden ervan voor de huidige tijd bepalend te laten zijn. Dat is de kracht van geschiedenis. Scoronlo werkt daar voorbeeldig aan, de jaarboeken zijn een ware aanbeveling. 


Kijk ook op scoronlo.nl of stel vragen op info@scoronlo.nl