Herman Engelbrecht, links, en Hans Stoop willen graag verder in Schoorl.
Herman Engelbrecht, links, en Hans Stoop willen graag verder in Schoorl. (Foto: Ed Bausch)

Team Filmhuis Schoorl wil hoe dan ook door

SCHOORL - Filmhuis Schoorl bestaat twee jaar. Het eerste jaar in De Blinkerd was meteen goed. Het vorige jaar bood weinig mogelijkheden door corona. Maar er gebeurde wel veel, in en rond het wat groot uitgevallen Schoorlse Dorpshuis.

DOOR: ED BAUSCH

Hans Stoop was destijds als bestuurslid van De Blinkerd een van de initiatiefnemers voor de filmvertoningen in Schoorl. “Om te helpen meer bezoekers te trekken voor de theaterzaal.” Schoorl leek daarmee een aardige culturele voorziening rijker. De uit 35 vrijwilligers bestaande werkgroep wist in de hele regio veel publiciteit te krijgen voor De Blinkerd en er kwam ook goed publiek af op de vertoningen.

Forse huurverhoging

“We organiseerden behalve de vrijdagse vertoningen ook filmavonden voor maatschappelijke organisaties. We zijn nog steeds een werkgroep”, zeggen Herman Engelbrecht en Hans Stoop. “En we willen ook graag in De Blinkerd onze films blijven vertonen.” De exploitatie van het zalencomplex is echter overgegaan naar de Stichting Social Leisure (SSL), die meer dorpshuizen en zwembaden in de regio exploiteert. “Het lijkt er op dat wij bij de overgang tussen wal en schip zijn gevallen”, zeggen Hans en Herman. “We droegen met ons programma bij aan De Blinkerd, zonder huur te betalen. Nu wil de SSL na een aanloopperiode met veertig euro na een half jaar de huur voor een voorstellingsavond op 150 euro zetten, naast bijdragen voor het gebruik van de beamer. Dat gaat niet voor ons en dat vinden we ook niet aansluiten bij hoe we begonnen.”

Einde van films in De Blinkerd?

De vrijwilligersgroep heeft zich nu unaniem uitgesproken om door te willen gaan met het vertonen van films in Schoorl. “Natuurlijk het liefst in De Blinkerd, daar was het voor bedoeld. Maar als dat niet meer kan, moeten we uitkijken naar een andere locatie in het dorp. Dus we kijken om ons heen waar we verder kunnen groeien.” Hans en Herman zeggen ook dat ze in december graag betrokken hadden willen zijn bij de ontwikkelingen. De stichting Dorpshuis De Blinkerd blijft in de nieuwe constructie eigenaar van het gebouw, maar zonder zeggenschap over de exploitatie. “Daarmee lijkt De Blinkerd minder een dorpshuis te zullen zijn. We hebben destijds nota bene zelf het initiatief genomen om fondsen te verwerven voor de aanschaf van de apparatuur. En die blijft nu achter in De Blinkerd. We hadden destijds aan het bestuur aangeboden dat we ook wel meer konden doen met ons team, bijvoorbeeld theatervoorstellingen organiseren. Maar daar is het niet van gekomen.

Oproep

De filmploeg doet nu een oproep aan iedereen in Schoorl om mee te denken over een oplossing, misschien ook suggesties voor een andere locatie. "We vinden het belangrijk om en goed programma aan te bieden voor een laagdrempelige prijs, met een drankje na afloop voor de ontmoeting. "Op die manier kun je groeien en bijdragen aan het klimaat in Schoorl en Groet, de entreeprijs moet geen belemmering zijn.”


De overgang naar de SSL stemde aanvankelijk hoopvol omdat die zich uitsprak zich ook te willen richten op onder meer het film- en theateraanbod. Dat zou verder uitgedacht worden met huidige gebruikers. Aansluitend hierop stelde het bestuur van De Blinkerd dat het haar doelstelling is en blijft om betaalbare ruimtes te laten aanbieden aan de inwoners van Schoorl en dat dit ook in de overeenkomst met de SSL zou worden gewaarborgd. In de tussentijd ziet de filmploeg donkere wolken hangen boven dit jaar, als zalen weer open mogen. "Waar kunnen Schoorlaren, Groetenaren en toeristen in dit gebied dan films kijken?”

Is dit het einde van het Filmhuis Schoorl?