Still uit Cultureel Bergen.
Still uit Cultureel Bergen. (Foto: Marcus van Hoorn)

Kunst en erfgoed door kenners en kunstenaars in de dorpen van Bergen

REGIO - Binnen gemeente Bergen werken kunstenaars, muzikanten, organisatoren en culturele instellingen door om ondanks de Corona maatregelen, troost, schoonheid en afleiding te blijven bezorgen.

Luister mee

In de veertiende uitzending van 5 februari aanstaande presenteert Cultureel Bergen een thematische aflevering met nadruk op kunst en erfgoed in de dorpen. Welke betekenis spelen erfgoedlocaties voor kunstenaars van toen en nu?

De uitzending

De uitzending is vrijdagavond 5 februari om 20.00 uur, te luisteren via RTV80. De herhaling is zaterdag 10.00 uur en te vinden op YouTube.

Schoorl

Architectuurhistoricus en architect Rob de Vries neemt ieder in zijn rondje met Rob mee naar een van de laatste melkfabrieken in Schoorl, waar ook beeldend kunstenaar Willem Schotten zijn gevonden kunstschatten presenteert.

In Klein Zwitersland toont Harold van Geerestein hoe hij van dit voormalige zorgtehuis een wervende plek met presentatiekamers van beeldend kunstenaars heeft gemaakt.

In de rubriek Contrasten speelt saxofonist Frank Stolwijk speciaal voor Cultureel Bergen op de iconische en getransformeerde Hondsbossche Zeewering, daar waar de dijk, het polderlandschap en de duinen elkaar raken.

Egmond

Rob de Vries licht toe wat de bijzondere betekenis is van het voormalige monumentale huis van beeldend kunstenaar Gari Melchers (1860-1932). Wetenschapper Peter van de Berg over de oprichting van de Egmondse School door George Hitchcock (1850-1913) waar kunstenaars zich lieten inspireren door de schoonheid van Egmond.

Bergen aan Zee

In het Vredeskerkje in Bergen aan Zee is er een optreden van het succesvolle duo Duas Luas en als als uitsmijter een speciale registratie op het strand van een bijzonder dansevenment met kinetische lichtobjecten onder regie van de succesvolle Schoorlse kunstenaar Willem van Weeghel.

Cultureel Bergen

De regie van Cultureel Bergen is in handen van Marcus van Hoorn. Redactie en productie worden verzorgd door Sies Vrasdonk, Hans Langeree, Monique van Zelst en Martina Koolwijk en andere leden van het Cultureel Bergens Platform.

Culturele organisaties

Het Cultureel Bergens Platform wordt gevormd door 13 organisaties in gemeente Bergen die zich inzetten voor een levendig kunst- en cultuurklimaat in Bergen.

Still uit Cultureel Bergen.
Stills uit Cultureel Bergen.
Afbeelding