Van links naar rechts veehouder Claudio Vreeburg en zijn dochter Chelsey en de bollenkwekers Mark Hopman en Thomas Pepping bij het land achter het Egmonder Binnenwater.
Van links naar rechts veehouder Claudio Vreeburg en zijn dochter Chelsey en de bollenkwekers Mark Hopman en Thomas Pepping bij het land achter het Egmonder Binnenwater. (Foto: Ed Bausch)

Agrariërs in de verdrukking

EGMOND BINNEN - Was het onlangs niet de minister-president die zei dat burgers er op moeten kunnen rekenen dat de overheid hen beschermt, juist ook tegen de overheid? Nou, aan de keukentafel bij bollenkweker Thomas Pepping, op de grens van Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee, overheerst vertwijfeling en verbijstering. Sinds een week voelen de agrarische ondernemers in het gebied tussen ‘Derp en Binnen’ opeens iets heel moeilijks boven hun hoofd hangen en voelen ze zich volkomen onbeschermd. De gemeente heeft, in haar van hogerhand opgedragen zoektocht naar grond om zonnepanelen te plaatsen in het kader van de energietransitie, hun grond op het oog. Het gaat de boeren om veel meer dan ‘Niet in míjn achtertuin’.

DOOR: ED BAUSCH

“HIER ZOU ZO VEEL VERLOREN GAAN”

In heel Nederland zoeken gemeentes in het kader van de RES, de Regionale Energie Strategie (als onderdeel van de noodzakelijke transitie naar andere vormen van energiewinning) naar locaties voor windparken en plaatsing van zonnepanelen. De gemeenteraad van Bergen heeft gesteld het zoekgebied te willen verplaatsen van de Hondsbossche Zeewering naar het Noordhollands Kanaal en zich ook te kunnen vinden in extra zoekgebieden rond de kernen. Het College van B&W heeft daar nu als zoekgebied aan toegevoegd het gebied ten zuiden van de Heilooër Zeeweg, tussen de Zeeweg, Hogedijk en de Egmonder Binnenvaart. Dat is bij de bollenkwekers en veehouders daar ingeslagen als een bom. “Opeens hangt ons onteigening boven het hoofd. Opoffering van heel waardevolle landbouwgrond ten behoeve van zonnepanelen. Grond die bovendien van grote landschappelijke en toeristische waarde is. Grond die je nooit meer terugkrijgt.”

“Ons boerenverstand zegt nee, nee”

Wethouder en Egmondse boerenzoon Klaas Valkering schrijft in een extra brief dat alleen stappen worden gezet ingeval van draagvlak. De boeren, die elkaar inderhaast hebben opgezocht, kunnen daar geen vertrouwen in hebben. Bollenkwekers Thomas Pepping en Gerard van der Kolk en veehouder Claudio Vreeburg hebben opeens heel erg grote zorgen over hun eigen bestaan, over dat van hun opvolgers, over het dreigende verlies van streekgebonden eigenheid.

Lees verder op pagina 5

Afbeelding