Pastoor Rudolf Scheltinga blaast de kaars uit
Pastoor Rudolf Scheltinga blaast de kaars uit (Foto: Marja Bak-Aal)

Na ruim elf jaar neemt Egmond afscheid van pastoor Rudolf Scheltinga

EGMOND AAN ZEE - Na zoveel jaren nemen we afscheid van onze pastoor van de Oud-Katholieke kerk te Egmond aan Zee. Helaas op een andere wijze dan we hadden gewild. De pastoor heeft vanaf 1 november 2009 heel veel beleefd; daardoor de parochianen ook. Van feestdagen, doop, begrafenissen en diverse inwijdingen. Ik had eerst alles op een rijtje gezet, maar het is teveel om op te noemen.

Door: Marja Bak-Aal

Ik krijg tranen in mijn ogen

Wat me het laatste jaar opviel was dat er zelfs gelegenheid werd gegeven aan de StoelYoga groep om het in de kerk te laten plaatsvinden. Er bleek op dat moment in PostaanZee te weinig ruimte. Wat waren we dankbaar voor dit gebaar. Ook wil ik benoemen dat de pastoor vanaf half december 2020 tot 22 mei dit jaar elke dag om 22.00 uur de dagsluiting via livestream heeft gedaan. Zo is de verbinding tussen kerk en ons levend gehouden.

Momenten

Vele mooie momenten heb ik meegemaakt; de pastoor weet zich omringd door heel veel vrijwilligers en mooie koren. Als ik dit schrijf is zijn tijd als Egmondse pastoor bijna voorbij; op 30 mei is echt de laatste dag dat er afscheid kan worden genomen. Zoals bekend mogen er in totaal 30 mensen aanwezig zijn; een hele aparte ervaring.

30 mei laatste dag

Laatste keer

Bij aankomst staat de pastoor me al op te wachten met mondkapje. Na het handen reinigen, mag ik een kaarsje aansteken en naar mijn plaats gaan. Wat een rust en stilte; zo weinig mensen kunnen de kerk niet vol maken. De vijftien Seasingers gaan drie liederen zingen; dat is wel heel mooi. Ik zie de pastoor, in het rood gekleed, naar het altaar wandelen. Tsja eigenlijk zou de kerk tjokvol kunnen zitten met zijn afscheid. Het koor zingt en wij bidden en lezen mee.

We zien elkaar vast nog wel eens

Tranen

Ik krijg tranen in mijn ogen bij het lied 'Here I Am, Lord'. Met mondkapjes ter communie gaan - pastoor achter plastic scherm. Vervolgens komt dominee Saskia Ossewaarde naar voren en spreekt de pastoor toe. Overhandigt hem vervolgens een cadeau. In alle soberheid is dat een mooie verrassing.

Kaars gaat uit

De pastoor besluit de dienst met mooie woorden... Hij blaast de grote kaars uit... symbolisch heeft het meerwaarde vanwege Pinksteren en omdat hij weggaat. Op de eerste pinksterdag was er een live-uitzending, gevolgd door een interview. Dat verdient hij; aandacht - om even in het middelpunt te zijn.

30 mei

Zondag 30 mei is de laatste dag alhier. Daarna gaat hij naar Amersfoort om weer nieuwe mensen te ontmoeten en mooie ervaringen op te doen. Bij deze wens ik de pastoor een hele mooie toekomst samen met Marian, zijn vrouw. Het zal vreemd zijn zonder hem. Op 1 juni zal de nieuwe pastoor Joke Kolkman haar intrede doen. Een nieuwe fase voor een ieder die betrokken is.

Alle goeds

Pastoor Rudolf ik wens je alle goeds. We zien elkaar vast nog wel eens.


Marja

Dominee Saskia Ossewaarde heeft hem toegesproken
Seasingers met z’n 15'en
De pastoor zonder misdienaren op het altaar