Afbeelding
(Foto: Pexels.com)

Ingezonden: overlast mountainbikers

De laatste maanden is er een sterke toename van overlast door mountainbikers in de Schoorlse duinen. Veel MTB’ers rijden waar ze maar kunnen en - soms met grote snelheid- ook op wandelpaden en brengen daarmee de veiligheid van wandelaars (en zichzelf) in gevaar. De overlast op de wandelpaden is begonnen ná de illegale aanleg van een nieuwe MTB route. Veel wandelaars en hardlopers gebruiken nu het deels aangelegde “nieuwe” MTB parcours waarop ook MTB’ers rijden in twee richtingen! Kortom: gevaarlijke situaties te over. Meestal gaat het goed, maar met de toegenomen drukte in de Schoorlse duinen wordt de kans op ongelukken en ruzies wel veel groter. Helaas is er (vrijwel) geen toezicht, laat staan handhaving. Staatsbosbeheer heeft voor de Schoorlse duinen (nog) geen BOA en de politie heeft blijkbaar veel andere dingen te doen....

Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor een ongeluk als er een peloton mountainbikers op hoge snelheid loslopende honden, ruiters, een kleuterschoolklasje of een familie met kinderen en bejaarden tegenkomt? En waar moet de traumahelikopter landen? Enfin, de overlast neemt toe en als een de wet respecterende burger vraag ik mij dan ook af wanneer er eens paal en perk gesteld wordt aan de op wandelpaden fietsende MTB'ers die echt overal lak aan lijken te hebben en willens en wetens de veiligheid van wandelaars en zichzelf in gevaar brengen. Het is nu (nog steeds) niet toegestaan om op de deels nieuw aangelegde MTB routes in de Schoorlse duinen te fietsen... De gemeente Bergen schijnt de aanleg inmiddels wel vergund te hebben, maar de vergunning is (nog) niet officieel gepubliceerd.

Zolang de beroepsperiode loopt (6 weken vanaf de datum van de officiële publicatie) mogen er geen aanlegwerkzaamheden uitgevoerd worden en mag er ook niet gefietst worden op het illegaal aangelegde parcours (o.a. vanwege het ontbreken van bebording). Ten tijde van de aanleg in 2015 was er geen aanlegvergunning! Pas na de beroepstermijn van 6 weken mogen er aanlegwerkzaamheden uitgevoerd worden. Bovendien begint op 1 maart het broedseizoen. Dit betekent dat er vanaf 1 maart tot 1 augustus géén verdere aanlegwerkzaamheden mogen plaatsvinden en er dus ook niet gefietst mag worden.


Dr. PJ. de Wild (Paul)